Keresés a weboldalon

Zöldkereszt

Sárvár első kórházépülete a Széchenyi utcában áll. Közel százötven éven át szolgálta a helyiek és a környékbeliek egészségügyi ellátását.

Zöldkereszt

Sárváron a betegápolás hosszú múltra tekint vissza. Már a Nádasdyak idején működött itt tanult, tudós orvos, Szegedi Kőrös Gáspár személyében, majd várispitát, azaz kór- és szegényházat alapított Kanizsai Orsolya. A Rákóczi-szabadságharc idején járványkórházat hoztak létre a városban, amely még 1832-is működött. 1771-ben, aztán 1826-ban is feljegyeztek városi sebészeket, 1844-ben pedig Netvig Mihály orvos lakott Sárváron. Ezek a kezdemények azonban a rendszeres betegellátást nem tudták megvalósítani. Szükség volt egy állandó kórházra.
Az intézmény keletkezésének története rendkívül érdekes. 1857-ben a császári szolgabíró össze kívánta gyűjteni a városi elöljáróság pénzét, amely inkább az uralkodó pár akkor született kislánya nevéről elnevezett szegényház létesítésére fordította ezt az összeget. Megvásároltak a Kis (ma Széchenyi) utcában egy házat, amelyet eleinte szegényházként működtettek. Az első valódi orvos Messer Sámuel valamikor az 1860-70-es évek folyamán került Sárvárra, aki addig munkálkodott, míg az igazi kórház létre nem jött. 1873 júniusában indult meg a szervezett betegápolás a korabeli sajtó szerint egyemeletes, kertes, udvaros épületben a Kis utcán. Beszerezték a fontos eszközöket, tízzel növelték az ágyak számát, és két ápolót is felvettek. Ekkor a földszinten és az emeleten is két-két szoba állt a betegek, egy szoba és egy konyha az ápolók rendelkezésére. Egyszerre maximum 10 beteget tudtak fogadni, 1873 és 1876 között összesen 161 főt, ambulánsan további 120 főt láttak el.
Az épület azonban hamar szűknek bizonyult, mivel nemcsak a város, hanem a járás betegei is ide jöttek ellátásra. A Messert felváltó Strelinger Hermann igazgató már az 1880-as évektől fogva sürgette egy új kórház felépítését, amelyet a növekvő betegszám miatt utódai is követeltek. Végül csak 1909-re készült el a Rákóczi úton az új épület, ahova átkerült a kórház is. A régi épület sorsáról keveset tudunk ezt követően. Nyilván továbbra is a betegeket szolgálta, amire abból is következtethetünk, hogy az 1930-ban létrejövő ún. Zöldkereszt-mozgalom székhelyévé vált. A szervezet célja vidéken az anya- és gyermekvédelem, a fertőző betegségek kiszűrése, valamint a rászorultak ellátása, az iskolafogászati és napköziotthonos ellátás, a gyermekétkeztetési akciók pártolása. Központjaivá a tisztiorvosok által felügyelt községi egészségházak váltak. A szolgálatot ellátó védőnők középszintű egészségügyi képzést kaptak.
Az 1940-es éveket követően átalakult a rendszer. A védőnőket 1951-től orvosok mellé is kihelyeztek, de továbbra is fontos szerepük maradt a család- és gyermekvédelemben. Ők adták be a szükséges védőoltásokat, szűréseket végeztek, továbbra is ellátták az orvosok melletti ápolói szolgálatot. Az egykori kórház épületében így továbbra is az ápolónők foglalkoztak a gyermekek vizsgálatával, a népbetegségek kiszűrésével. Különösen a TBC, a fogbetegségek, illetve az ápolatlansággal összefüggő élősködők (tetvek) felderítése képezte a munkájuk zömét, de emellett felvilágosító tevékenységet is folytattak. Az iskolások minden évben legalább egyszer ellátogattak a továbbra is „Zöldkereszt” –nek nevezett Egészségházba, ahol alapos vizsgálatnak vetették alá őket. Ezekről dokumentáció is készült. Sok kisiskolás megszeppenve ment be a kissé sötét, épp ezért nem túl barátságos épületbe, ahol le kellett vetkőzni és sokszor a hideg csempével burkolt falnak támaszkodva várakozni. Aztán a „védőnénik” név szerint szólították őket, alaposan megnézték a hajat, körmöket, a szájüreget, a fogakat, valamint beadták az esetleges oltást.
A Városi Egészségház épülete aztán nagy átalakuláson ment át az elmúlt években. Korábban az egészség szolgálatában állt, most viszont elhanyagoltan, elfeledve tengeti napjait a Széchenyi utcában. (szg)

Irodalom
Naszádos István: A sárvári kórház története. Sárvár, 1999.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15303 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. March 30. Saturday 18:00 óra
Húsvéti koncert…
2024. March 30. Saturday 09:00-13:00 óra
Tojásfestés…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H