Keresés a weboldalon

Vetőláda a Sárvári Új Téglagyárból

Vetőláda, Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár

Gyűjteményünk egyik rejtett kincse az egykori Sárvári Új Téglagyárból származó téglavető láda. A fontos hely- és ipartörténeti emlék keményfából készült, peremén vasalás fut végig. A láda alján S.U.T. monogram olvasható.

Sárváron az elmúlt évszázadok alatt több téglaégető is működött. Volt, hogy egyidőben kettő-három is. Az első, már adatokkal is igazolható üzem 1828-ban, a Végmalom mellett épült fel. Ennek termékéből épültek a város reformkori házai. A későbbiekben Pleszkáts Imre létesített téglagyárat, majd Lajos bajor herceg.
1908-ban, a mai Alkotmány úti lakótelep és a Mentőállomás helyén épült fel Krausz József vállalkozása, a Sárvári Új Téglagyár. A téglavetőn olvasható S.U.T. monogram a gyár nevének kezdőbetűi. Az agyagot a szomszédos Csónakázótó helyén lévő bányagödörből termelték ki. A téglagyár az 1960-as évek végéig üzemelt, és egyidőben 50-60 embernek adott munkát.

A csak nyáron végezhető téglakészítő munka több részből tevődött össze. A kitermelt és benedvesített agyagot a vetőládába tették, tetejét elsimították. A láda alján a gyár nevének monogramja domborodott ki, amely így a téglán is lenyomatot hagyott. A nyerstéglát a ládából kivetették, napon szárították, majd a kemencében néhány nap alatt keményre égették. A készterméket a színekben halmozták fel.
A vetőláda az 1960-as évek elején került be a múzeum gyűjteményébe. Őrzi egy olyan kor emlékét, amikor helyi kötődésű vállalkozók saját tőkéből, nemcsak saját hasznukat nézve alapítottak céget, és adtak munkát a sárvári lakosságnak. Ezzel hozzájárultak a helyi munkaerő megőrzéséhez, újratermelődéséhez, a bevételekből pedig a város gazdasági-társadalmi-kulturális fejlődéséhez. (szg)


Irodalom
Szibler Gábor: A Krausz-család története és szerepe Sárvár életében. II. A Sárvári Új Téglagyár. In. Honismereti Híradó, Sárvár, 2005.
A tárgy leltári száma: NFM Helytört.Gy. 63.30.2.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Fegyvergyűjteményünk első nagyobb egysége mintegy hat évtizeddel ezelőtt került az intézmény kezelésébe. Az egyes darabok a csaták világa mellett a mindennapokra is rávilágítanak. Most egy ilyen tárggyal ismerkedhetünk meg.

Főúri vadászat…

Minden új év lehetőséget ad arra, hogy újrakezdjük a tavaly abbahagyott fogyókúrát. Hirdetések árasztanak el minket, rengetek módszert ajánlanak nekünk. Megnéztük, mi volt a helyzet ezzel kapcsolatban egy évszázaddal ezelőtt.

Mínuszok…

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H