×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
A sárvári múzeum újranyitása a koronavírus után

Múzeum ismét!

Három hónap után újra látogathatók a sárvári múzeum állandó kiállításai. A bevezetett biztonsági intézkedések nem zavarják a látogatás élményét, sőt bízunk abban, hogy erősítik az intézményünkről kialakult pozitív képet.

Minden intézmény történetében vannak fontos dátumok, melyeket mérföldköveknek is hívunk. Szívesen hivatkozunk rájuk, gyakran emlegetjük azokat. A múzeum megnyitása, egy új kiállítás első napja, egy izgalmas program megvalósítása. Mind olyan esemény, mely erősíti az intézményt, növeli munkatársainak biztonságérzetét, vendégeinek bizalmát.

Most mégis lesz egy dátum, mely ugyan mérföldkő, de mégsem fogjuk gyakran emlegetni. Pozitív összefüggésben semmiképp. Sőt szeretnénk minél hamarabb elfelejteni, mert tudjuk, a felejtésnek is van művészete és van haszna.

A dátum, 2020. március 17. Nemcsak a sárvári múzeum számára, hanem minden magyarországi közgyűjtemény, sőt kulturális intézmény életében talán a legszomorúbb nap. Azon a kedden ugyanis bezártunk. A kormány által meghozott általános intézkedések nyomán mi is otthon maradtunk.

Megtanultuk, mi a home office, megerősítettük az eddig is jelentős jelenlétünket a digitális világban, blogoltunk, ismeretterjesztő írásokat jelentettünk meg, élőben jelentkeztünk a múzeumból, a Nádasdy-várból és környékéről. Most csak a közönségünkkel, közösségünkkel kapcsolatos tevékenységünk néhány elemét soroltuk.

Egy valami azonban hiányzott. Amit úgy hívunk, látogatás. Múzeumlátogatás. Lételemünk, létezésünk egyik célja. Megmutatni kultúránk, történetünk, hagyományaink egy-egy szeletét, tárgyi és szellemi örökségünket.

Most újra eljött az igazi mi időnk. Június 23-án, kedden újranyitjuk a múzeum ajtaját. Felmegyünk az újrafestett facsigalépcsőn a fehérre meszelt falak között, hogy újra belépjünk a kiállítótérbe. Megnézzük a csodálatos dísztermet, a szalonokat, a bútorokat, a Nádasdyak és a Wittelsbachok örökségét, a történeti üvegeket, a térképgyűjteményünket, a torony freskóit és Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítását.

Újranyit a sárvári múzeum huszárkiállítása is a koronavírus veszélyhelyzet után

Kicsit mégis minden más lesz. Nemcsak azért, mert ahogy mondani szoktuk, olyan helyeken is takarítottunk, ahol nem is gondoltuk, hogy múzeum van. Más miatt is. A bevezetett óvintézkedésekre gondolunk. Nem szeretnénk túlbonyolítani a látogatás feltételeit, de hiszünk a szakembereknek. Folyamatosan olvashatjuk és hallhatjuk ugyanis, hogy a vakcina feltalálásáig nekünk, embereknek, mindannyiunknak fontos szerepe van a koronavírus terjedésének lassításában.

Három elvet tartunk szem előtt: távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés.

Kérjük, hogy akik nem élnek egy háztartásban, továbbra is tartsák meg egymás között a másfél méteres szociális távolságot. A látogatást előre nem kell bejelenteni. Aki viszont úgy dönt, hogy szeretné tárletvezetéssel megismerni múzeumunkat, írjon a kiallitas@nadasdymuzeum.hu e-mail címre. Minden bejelentkezést visszaigazolunk.

Sokféle tárlatvezetés közt választhatnak, melyekről ide kattintva olvashatnak összefoglalót. 

Újranyitnak a sárvári múzeum állandó kiállításai a koronavírus veszélyhelyzet után

Jogszabály nem írja elő maszk viselését a múzeumban. Belépésnél azonban egy dolgot mégis kérünk vendégeinktől: a kihelyezett érintésmentes fertőtlenítő használatát.

Takarítóink, akikre most komoly felelősség hárul és akiknek a munkáját e helyről is köszönjük, folyamatosan fertőtlenítik, tisztítják a vár, a múzeum tereit, illetve a kihelyezett padokat, székeket. Odafigyelnek a korlátok, kilincsek, fényes felületek (például ajtók) folyamatos fertőtlenítő törlésére is.

Intézkedéseink, kéréseink mindannyiunk érdekét szolgálja. Ugyanakkor nem korlátozza a múzeumi élményt, a kiállítások megtekintését. Várjuk Önöket szeretettel a múzeum nyitvatartási idejében keddtől vasárnapig 9 órától 17 óráig.

Mi odafigyelünk vendégeinkre, így Önre is. Kérjük, figyeljen Ön is ránk.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza