Keresés a weboldalon

Adatbázisok

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye, valamint ezen alapuló állandó kiállítása egyike az Európában található, a nemzetközileg is ismert és elismert magyar fegyvernem emlékeit bemutató múzeumi egységeknek.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumba 1983-ban került nemcsak az egyik legkorábbi huszárezred, a magyar királyi Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred emlékanyaga, hanem a császári és királyi Radetzky huszárok, illetve a szombathelyi 11-es huszárok néhány tárgya is.
1984-ben a magyar királyi Hadik Andárs 4. honvéd huszárezred emléktárgyait adományozták a múzeumnak. Ezt követően jelentős sporttrófeákkal bővült a Huszárgyűjtemény, többek között a két világháború közötti magyar lovassport kiemelkedő szereplőinek, Schaurek Ottmárnak, Platthy Józsefnek, Selmeczy Lászlónak serlegeivel, kupáival, díjaival.

Garay Ákos: Huszár a sebzett lovával

A gyűjteményben találhatók még képző- és iparművészeti tárgyak, illetve több mint félszáz szablya, kitüntetések, könyvészeti anyag, iratok, ezüst cigarettatárcák. 
A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával útjára indítjuk a korábbi évek munkájára alapozva azt az online adatbázist, mely először mutatja be a sárvári múzeum teljes Huszárgyűjteményét.

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Sárvár Anno

A Nádasdy Ferenc Múzeum által működtetett oldal célja, hogy a város közösségével együtt gyarapítsuk Sárvár történetének forrásbázisát. A múzeum folyamataosan közkinccsé teszi saját fotógyűjteményének válogatott darabjait. Ugyanakkor a honlapra bárki feltölthet saját tulajdonában álló fényképet, illetve pontosíthatja nemcsak a múzeum, hanem a mások által megosztott felvétellel kapcsolatos adatokat. Szeretnénk, ha közös munkákkal egy olyan internetes adatbázis jönne létre, melynek segítségével mindennap új szempontok szerint újraírható Sárvár elmúlt száz esztendejének története.

Sárvár Anno

Nemcsak új fényképfelvételeket várunk, hanem történeteket, kiegészíteseket, megjegyzéseket. A múzeum munkatársai az elmúlt évek során sok eseményt dokumentáltak, de készültek más felvételek is. Más szemszögből, más célból. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mások hogyan látták, láttatták ugyanazt a történést. Nem mindent tudtunk azonban megörökíteni, mert nem volt rá idő, máshová kellett menni.
Egy város története az ott élő emberek története, azaz a mi történetünk. Az épületek, a parkok, a vár, az iskolák, a fürdő, óvodák csak falak, élővé mi tesszük őket. Használjuk ki az internet által adott lehetőséget, és gyűjtsük közösen az elmúlt évtizedek, évszázad fennmaradt fényképfelvételeit.


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H