Keresés a weboldalon

Telekesy István

Csömöte (ma Lukácsháza), 1633. augusztus 20. – Eger, 1715. március 3. Katolikus pap, sárvári plébános, egri püspök.

XVIII. századi magyar festő: Telekessy István

Telekesy Ferenc kisnemes és Homuszi Éva fia a jezsuitáknál tanult a soproni gimnáziumban. Ezt követően a nagyszombati egyetemen bölcsészetet hallgatott már mint papnövendék. Hittudományi tanulmányait előbb a bécsi Pázmáneumban, majd 1657-től Rómában, a német-magyar kollégiumban végezte el. 1661-ben szentelték pappá, ekkor tért haza. Először Rozsnyón, majd Hárskúton (Krasznahorka közelében) lelkipásztorkodott. A jezsuiták ajánlására hívta Nádasdy III. Ferenc Sárvárra, ahova 1666-ban érkezett meg.
Plébániájához hamarosan megkapta kegyurától a pápóci perjelséget is, mivel annak korábbi vezetője, Vitnyédy Ferenc soproni (korábban sárvári, 1647-50.) plébános meghalt. Nádasdy 1667. január 28-án kérte Széchényi György győri püspököt, hogy kinevezését erősítse meg, mert Telekesy „mind az Anyaszentegyháznak, mind az Hazájának hasznos szolgája lészen.” Széchényi a levél hátuljára azt a megerősítő idézetet írta: „Amit Isten összekötött, ember ne válassza szét! és én megerősítem.”

Nádasdy kivégzését (1671.) követően Telekesy megmaradt a sárvári plébánia élén, és a katolikus restauráció jegyében a környék protestáns templomainak visszavételében vett részt. 
1673. március 20-án rendelte a püspök Győrbe a 40 éves papot, ahol főesperes, őrkanonok, majd püspöki vikárius (helynök) lett. Ő rendezte a püspöki levéltárat, illetve emlékiratait jegyezte le, amelyben megörökítette sárvári éveit is. Szerepe volt a Szent László-herma tiszteletének népszerűsítésében, egyházi alapítványok szervezésében. Jutalmul 1686-ban tihanyi apáttá, három év múlva, 1689. december 29-én csanádi püspökké nevezték ki. Főpapi székhelyét ekkor a török harcok miatt még nem foglalhatta el. 1699. június 4-én ezért az egri püspökség élére kapott kinevezést, amelyet az év őszén foglalt el. A feldúlt, széthullott egyházmegyét igyekezett újjászervezni, de közbeszólt a Rákóczi-szabadságharc. 1705-ben a kurucok elfoglalták Egert, ekkor a püspök nem menekült el, hanem Rákóczi Ferenc mellé állt. Mivel nem hagyta el híveit, Széchényi püspök is elismerően nyilatkozott róla, de Rákóczi Emlékirataiban is arról számolt be, hogy atyjaként tekintett az idős főpapra. 

Telekesy részt vett a híres szécsényi országgyűlésen is, ahol Rákóczit vezérlő fejedelemmé választották. A fejedelem az egri püspök kezébe tette le a hűségesküt, aki meg is áldotta Rákóczit. Tagja lett a 24 tagú szenátusnak is. Az ónodi országgyűlésen nem helyeselte a Habsburgok trónfosztását, de aláírta az okmányt. 
A szabadságharc alatt 200 papot szentelt fel, 3000-nél is több hívőt bérmált, mindennek ellenére 1709-ban az esztergomi érsek, Keresztély Ágost megfosztotta az egri püspökségtől. Ekkor kijelentette: „Mindezekért, ha megérdemlem, hogy megkövezzenek, ám lássátok, István vagyok, a kövekhez hozzászoktam.” Szarvaskő várába vonult vissza. Két év múlva a pápai nuncius elérte, hogy semmisnek nyilvánítsák a jogfosztó ítéletet, ekkor visszatért Egerbe. Folytatta egyházszervezői tevékenységét, iskolákat alapított. 

Ezt követően nem foglalkozott politikával, a szatmári békén sem szerepelt a neve. A mélyen vallásos, szelíd, együttműködésre kész, művelt pap jó szónoknak is bizonyult. Előszeretettel hívták meg többek között főúri temetésekre is. 1715-ben, 82. életévében halt meg Egerben, az ottani székesegyház kriptájában helyezték örök nyugalomra. (szg) 

Irodalom 
Orbán István: Telekesy István. Nádasdy plébánosa – Rákóczi püspöke. Sárvár, 2006. 
Varga Mária: A sárvári Szent László-templom. Sárvár, 1997. 
Orbán István: A sárvári plébánosok névsora. In.: Honismereti Híradó. 1995. 1. szám 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15586 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H