Keresés a weboldalon

Bajor kincs. Egy dinasztia a kisvárosban

Bajor kincs. Egy dinasztia a kisvárosban, Sárváron

2016.08.24

1875-től a második világháború végéig a sárvári vár és a hozzá tartozó uradalom a bajor királyi család, a Wittelsbachok tulajdonában állt. 1945-ben elhagyták Sárvárt. A vár egyik sarkában azonban étkészleti és dísztárgyakat, festményeket rejtettek el. Az 1952-ben megtalált kincs eddig kevésbé ismert darabjait állítottuk ki.

Az időszaki kiállítás eddig ismeretlen fényképfelvételeket és a múzeum raktárában őrzött evőeszközöket, étkészleti darabokat, illetve festményeket mutat be. A fényképek egy részét egy müncheni aukción vásároltuk. A válogatott fotók elsősorban a sárvári uradalom valóban munkás hétköznapjait, valamint a királyi család utazásait mutatják be. A kiállításon most közel húsz darab felvétel látható. Most mutatjuk be először azt a néhány fotót is, mely helytörténeti gyűjteményünkben találhatóak. Nem sok, mégis jelentős dokumentumokról van szó. Többek közt a vár falai közt rendezett estély néhány pillanatáról.

Bajor kincs. Egy dinasztia a kisvárosban - berlini készlet részlete

A királyi család egyes tagjait ábrázoló festmények lehetőséget adnak arra, hogy bemutassuk a Wittelsbachok történetének néhány fordulópontját. Látható itt többek között Habsburg Mária Antónia (1669-1692) portréja. A kép azért is érdekes, mert a főhercegnő annak az I. Lipót német-római császárnak és magyar királynak volt a lánya, akinek uralkodása alatt kivégezték Nádasdy Ferenc országbírót 1671-ben. A történelem nem ismeri a mi történt volna, ha … kezdetű felvetéseket, de mégis megkockáztatjuk azt a kijelentést, miszerint ha nem kerül sor a kivégzésre, a sárvári vár és uradalma nem került volna két évszázad múlva a bajorok kezére. 

A Bajor Királyság a napóleoni időkben jött létre. Mivel a választófejedelem, Miksa a francia császárt támogatta, cserébe Napóleon a pozsonyi békébe belefoglalta az új állam létrejöttét. Első uralkodója Miksa lett. A fülbevalós király családja, a Wittelsbachok már a 11. században fontos szerepet játszottak Bajorország történetében. A király leszármazottainak, gyermekeinek a sorsa is érdekes. A ma élő Wittelsbachok ugyanis mind az ő két házasságából született fiúk és lányok utódai. Mindezekről a tárlat is szól.

Bajor kincs. Egy dinasztia a kisvárosban

A tárlókban abból a kincsből adunk válogatást, melyet több mint hat évtizeddel ezelőtt találtak meg a vár elfalazott helységében. Állandó kiállításunkon több, valóban szemet gyönyörködtető darab már megtekinthető, a mostani válogatásban azonban szerepelnek eddig ritkán látott csehországi és berlini porcelánok, csokoládé és kávéscsészék, mártásos edények, vagy tányérok az angol Wedwood porcelángyárból. München városának ajándéka Lajos bajor királyi hercegnek, a várban lakó hercegkisasszonyok által díszített porcelántányérok szintén megtekinthetők.

A Sárvári Hírlap 1912. évi decemberi számából látható részlet lelkesen üdvözli a Sárvárra érkező Lajos királyi herceget, aki itt értesült édesapja, Luitpold haláláról. A gazdasági iratok, a sárvári ménesről szóló könyv pedig jelzik, hogy a bajorok kiemelt figyelmet fordítottak magyarországi uradalmuk irányítására és fejlesztésére.

A kiállítás 2017. január 15-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H