Keresés a weboldalon

A díszterem éke, az Ocskay szekrény

Az Ocskay szekrény, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísze

A Nádasdy Ferenc Múzeum vendégei nemcsak a díszterem csodálatos freskóit csodálják meg minden alkalommal, hanem méltó berendezését, az aranyozással, márvánnyal, műmárvánnyal, olajfestménnyel díszített lábakon álló szekrényt. Nemcsak története rejt titkokat, hanem maga a több évszázados szekrény is.

A műtárgy az egykori tulajdonos Ocskay családról kapta a nevét. Az ilyen díszszekrények, másképpen kabinetszekrények főleg a 16-17. században voltak divatosak. Általában iratok, értékes és ritka tárgyak őrzésére használták. Ez a kiemelkedő műtárgy restaurálás után az 1960-as évek második felében került át a Savaria Múzeumból a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításába, s lett annak egyik fő darabja.
A kabinetszekrény alapfája fenyő, feketére pácolt dió furnérral borítva. Faragott, aranyozott, festett és scagliola, azaz műmárvány, márványutánzatú részekkel, valamint pietra dura, azaz színes márvány és féldrágakő intarzia berakással díszített. Ajtóin a fára festett olaj tájképekkel, tűzaranyozott vasveretekkel. Méretei jelentősek. Magassága 330 cm, szélessége 204 cm, mélysége pedig 86 cm.
Sajnos biztosan nem állapítható meg, vajon hol készült ez a csodálatos szekrény. Egyes vélemények szerint Nagyszombatban (ma Tranava Szlovákia) a 17. század második felében. A díszítés két fontos technikája, az említett scagliola és pietra dura alapján viszont arra következtethetünk, hogy olasz vagy olasz iskolázottságú, talán német mesterek készíthették.
Lábazata egy asztalszerű állvány, melynek nyolc csavart, márványozott lábát alul lapos merevítőlécek kötik össze, s nyolc pogácsa talpon nyugszik. Elején hársfából faragott, festett, aranyozott sellő alakja látható.

Titkok, várak, féloszlopok

A díszterem éke, az Ocskay szekrény

Szekrényrész elejének profilozott alsópárkányán két-két aranyozott akantuszleveles faragott konzol közt egy nagyobb és két kisebb szürke márványimitációval díszített fiók van. A konzolok mögött kis titkos fiókok találhatók. Felettük középen rózsaszín márványimitációval keretezett fiók és tabernákulum (kis fülke) félköríves oromzattal. Mindegyik közepén vár vagy erődítményszerű épület található pietra dura berakással. Mindezt faragott, aranyozott akantuszinda veszi körül.
A tabernákulum mellett kétoldalt négy-négy fiók látható rózsaszínű márványimitációval, közepükön vár vagy erődítményszerű épület pietra dura berakással. Felettük egy-egy üres tábla akantuszindával keretelve. Fióksorok külső oldalát egy-egy nagyméretű szintén rózsaszín márványimitációval borított fél oszlop keretezi, melyeknek faragott korintizáló fejezete aranyozott. Ezek a fél oszlopok kiemelhetőek, s mögöttük kis titkos fiókok vannak.

A cél szentesíti az eszközt

Poszeidon alakja a sárvári múzeumban található Ocskay szekrény tetején

Két ajtajának belső felén egy-egy flamand ízlésű tájkép látható. A fatáblára festett olajképek ismeretlen művész alkotásai. Az ajtók külső oldalán szürke márványimitáció, melyet két nagyobb és egy-egy kisebb rózsaszínű márványimitációval borított, korintizáló fejezetű háromnegyedoszlop díszít. Jobboldali ajtó szélső ovális rátétén aranybetűkkel írt Ovidius idézet olvasható: EXITUS ACTA PROBAT, magyarul "Az eredmény igazolja a tettet”, másképp fogalmazva „A cél szentesíti az eszközt”. Az ajtók sűrű indafonatszerű kovácsoltvas zsanérjai, veretei és zárja tűzaranyozottak.
Oromzatának közepén kis házszerű építményben delfineken lovagló tengeristen, Poszeidon faragott, festett alakja látható. Kezében attribútumával, a háromágú szigonnyal. Mellette kétoldalt faragott, aranyozott kagylódísz. Az egészet faragott aranyozott dús akantuszinda keretezi.
A szekrény mindkét oldalán szürke ovális műmárvány díszítések vannak.
A kabinetszekrényt 1966-ban Herendi Károly egyházi műiparos, majd 2000-ben Tuskán József művészrestaurátor újította fel. (Dabóczi Dénes)

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Tárgyközeli ajánló

Fegyvergyűjteményünk első nagyobb egysége mintegy hat évtizeddel ezelőtt került az intézmény kezelésébe. Az egyes darabok a csaták világa mellett a mindennapokra is rávilágítanak. Most egy ilyen tárggyal ismerkedhetünk meg.

Főúri vadászat…

Minden új év lehetőséget ad arra, hogy újrakezdjük a tavaly abbahagyott fogyókúrát. Hirdetések árasztanak el minket, rengetek módszert ajánlanak nekünk. Megnéztük, mi volt a helyzet ezzel kapcsolatban egy évszázaddal ezelőtt.

Mínuszok…

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H