Keresés a weboldalon

Díszterem

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme

A sárvári vár díszterme Magyarország legszebb termei közé tartozik. Mindenhol freskók borítják, melyek bibliai időkbe és a török elleni küzdelmek korszakába repítik vissza a múzeum vendégeit. A történeti hangulatot fokozza a gyönyörűen aranyozott, csavart lábakon álló kabinetszekrény.

A 13. századtól kezdve folyamatosan építették a vár belső épületeit, de azok nem alkottak még egységes tömböt. Különállt a Mátyás király (1458-1490) idején elkezdett torony is. Nádasdy Tamás döntött úgy, hogy a sárvári várat a család központjává teszi és kényelmi szempontokat is figyelembe véve kezdte átépíteni a sárvári várat.

A mennyezeti freskókat egy bécsi festő, a magyarországi arisztokrata udvaroknál is foglalkoztatott Hans Rudolf Miller készítette. A megrendelő, Nádasdy III. Ferenc (1623-1671) úgy döntött, hogy nem követi a divatot, nem ókori jeleneteket festet meg, hanem nagyapjának, a híres törökverő hadvezérnek, Nádasdy II. Ferencnek, a fekete bégnek (1555-1604) az 1593-ban kezdődött és 1606-ig tartó hosszú háborúhoz köthető hadi tetteit. A középső nagy képen a fekete bég is látható, aki zöld kaftánban szúrja le az ellenséget. A mozgalmas csataképek hátterében várak ábrázolásait láthatjuk, illetve feltűnik a magyar piros-fehér hadizászló, a magyar címer, de a magyar korona is.

A díszterem oldalfalainak képei 1769-ben készültek, amikor már új tulajdonosai voltak a várnak. A Somogy megyéből származó Szily Ádám az Ótestamentumból, a zsidó nép történetéből vett jelenetek ábrázolását kérte Dorffmaister Istvántól. A témák a következők, a bejárattal szemben állva jobbról indulva Dávidot élelemajándékkal engeszteli ki Abigél; Ráchel megöli Siserát; Dávid felkenése; Eszter Ahasvérus előtt; Gedeon áldozatot mutat be az Úrnak; Sámson és Delilah; Dávid és Góliát; Judit lefejezi Holoferneszt; Józsué legyőzi az ellene támadókat. A képek érdekessége, hogy a mester árnyékot is festett a kereteknek, így az a benyomásunk, mintha a képeket leemelhetnénk a falról.

A terem rövid falánál áll egy 17. századi kabinetszekrény, mely valószínűleg délnémet munka. Az ilyen típusú szekrényeket a vitrinek elődjeinek is tarthatjuk, hiszen bennük mindenféle ritka és ésrtékes tárgyakat tároltak. Csavart lábai közt sellő látható, párkányát pedig Posszeidon alakja díszíti. A teremben látható 17. századi nagy asztal itáliai mintát alapján készült. A körötte elhelyezkedő 12 szék 19. századi kastélydísz. A díszterem aranyozott kályhája az 1760-as végén készült. Feltűnő jellegzetessége, mint a múzeum többi, de már a 19. század harmadából származó kályhájának is, hogy egykor a falba kötötték be őket, azaz hátulról lehetett tűzterüket megtölteni.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H