Keresés a weboldalon

A pályázatok is segítik a sárvári múzeum munkáját

Nádasdy Ferenc Múzeum. A pályázatok is segítenek

A kiállítási terület fejlesztésén kívül a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum fontosnak tartja a megfelelő műtárgykörnyezet kialakítását. Újabb sikeres pályázatok segítik a múzeum munkáját. A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával nemcsak műtárgyak újulnak meg az idén, hanem a tárolás körülményei is javulnak.

2013-ban három különböző pályázatot adott be a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumához. A kuratórium az intézmény mindhárom pályázatát támogatta. Az idén a sikeres pályázatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a múzeum kiállítóterei és kiállításai mellett a gyűjteményi darabok is vissza nyerik régi fényüket, illetve tárolási körülményeik is megfelelnek a magas szakmai elvárásoknak.

Sheraton könyvszekrény

Bútorok - Furniture

Az elmúlt évek során szintén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a múzeum munkatársa restaurálta az angol bútorművészet megújítójának a munkáit, köztük egy ovális asztalt, két nádazott karfás széket, valamint egy íves kiképzésű komódot. Az idén egy könyvszekrény restaurálásra kerül sor. A Sheraton könyvszekrény egy szalongarnitúra szerves részét képezve Zsennyéről került a múzeum Iparművészeti Gyűjteményébe. A tárgyat bekerülése óta (1964) óta nem restaurálták. 
A könyvszekrény, mivel a garnitúra szerves részét képezi, a többi bútorral megegyező alapanyagok felhasználásával és stílustörténeti kialakítással készült. A XIX. században készült bútor díszítéstechnikáját és kialakítását tekintve feltehetően angol műhelymunka.

Huszár egyenruhák

Huszárok - Hussars

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár Gyűjteménye 1983-ban jött létre, és azóta folyamatos ajándékozásokkal gyarapszik. A sárvári múzeum abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik a két világháború között fennálló magyar királyi honvéd huszárezredek tárgyi emlékanyagával, kiemelkedő huszárok személyéhez köthető relikviákkal, egyéni katonasorsokat reprezentáló dokumentumokkal és tárgyakkal, illetve császári-királyi, valamint császári és királyi huszárezredek emlékeivel.

A Nemzeti Kulturális Alap segítségével tavaly a gyűjtemény fém- és faalapú tárgyainak konzerválási, restaurálási munkálataira került sor. 2014-ben az egyenruhákkal kapcsolatos munkák elvégzése is elindul. A raktárban található, illetve az állandó kiállításban megtekinthető egyenruhák majd mindegyike konkrét személyhez köthetők. Két példa érzékelteti, hogy az érintett műtárgyak eredeti tulajdonosai meghatározó szerepet játszottak nemcsak a huszárság, hanem a magyar hadsereg történetében is.

Sashalomi Hager Ottó huszár tábornok köpenye (1941 után)

Hager Ottó elvégezte a Ludovika Akadémiát, illetve a bécsi Lovaglótanárképző Intézetet, ami a Monarchia lovasképző központja volt. Századosként szolgált az I. világháborúban, majd 1927-től a Ludovika Akadémia lovaglótanára. 1931 májusa és 1936 között a 2. Árpád fejedelem huszárezred parancsnoka, 1933-tól ezredes. 1938 augusztusától 1940 márciusáig az örkénytábori Örkényvitéz lovas tábor parancsnoka volt. 1939-ben nevezték ki vezérőrnaggyá. 1941-ben nyugdíjba vonult. A háború után, 1951-ben lefokozták és kitelepítették. Rangját halála után három évtizeddel kapta csak vissza 1995-ben.

Pongrácz Géza alezredes köpenye

Huszárként szolgálta végig a II. világháborút Pongrácz Géza alezredes. Frontszolgálata közben sebesülést is elszenvedett. Szolgálatát a 3. Nádasdy Ferenc huszárezrednél kezdte, később szolgált a 4. Hadik András huszárezrednél. A II. világháborút azonban újra a 3. huszárezred katonájaként szolgálta végig. 1943. május 1-jén léptették elő alezredessé. A háború után internálótáborban töltött el három évet, és mint osztályidegen élt 1956-ig, amikor az Egyesült Államokba ment.

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár Gyűjteményének egyes darabjai eredetiek, azok megóvása nemcsak a múzeum érdeke és kötelessége, de segítségükkel a múzeum lehetőséget kap arra, hogy kiállításon is olyan állapotban mutassa be, mely méltó a szóban forgó műtárgyakhoz.

Fiókos tárolók

A Nádasdy Ferenc Múzeum Numizmatikai Gyűjteménye és a Huszár Gyűjtemény viseleti anyagainak védelméhez fiókos tárolók beszerzésére kerül sor. A két gyűjteményben található műtárgyak különálló alapanyagok felhasználásával készültek. Az új tároló rendszerek a tárgyaknak kedvezőbb műtárgykörnyezetet biztosítanak, lehetővé téve az állomány hosszú távú megelőző védelmét. A Nádasdy Ferenc Múzeum műtárgyraktára egy átfogó, de egyben átgondolt szervezés előtt áll, aminek első fázisaként a fent említett tároló rendszereket szerzi be a sárvári intézmény.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H