Keresés a weboldalon

Szily Ádám, nagyszigeti

Szigetvár (?), 1716 – 1785. Somogyi táblabíró, középnemes, sárvári birtokos.

Szily Ádám rendelte meg Dorffmaister Istvántól a díszterem freskóit

Életéről nem sokat tudunk. Apja, Szily Márton harcolt a Rákóczi-szabadságharcban, Somogy megyében szerzett birtokokat. Ő vagy egyetlen fia, I. Ádám szerezte meg Szigetvárt, amelyről a család nemesi előnevét (nagyszigeti) vette.
Ádám 1740-ben a nemesi felkelés tagjaként Esterházy József seregében harcolt Cseh- és Morvaországban, valamint Sziléziában a poroszok ellen. Miután hazatért nagymértékű birtokszerzési akciókba kezdett. Még korábban szerezte meg a Somogy megyei Ladot, ahol 1738-ban újraalapította a falu németladi részének plébániáját, és oda Szigetvárról hívott szerzeteseket. További falvakat vásárolt a megyében, majd 1766. október 11-én 300.000 forintért és 200 körmöci aranyért megvásárolta Inkey Boldizsártól a sárvári uradalmat is. Ugyanekkor Szigetvárt eladta Tolnai Festetics Lajosnak.
Szily Ádám birtoklása Sárváron alig tíz évig tartott. Ő is, akárcsak Inkey, vagy az őt megelőző Draskovich Lipót, többnyire a Batthyány családtól vettek fel kölcsönöket. Szily Ádám emellett a genovai kereskedőcsaládoktól is kapott hitelt, 400.000 forintot, amelyet nem tudott törleszteni. 1776-77 körül Sárvárt az adósság fejében a genovaiak szerezték meg.
A somogyi ítélőtábla ülnökének, Szily Ádámnak a birtoklása mégsem múlt el nyom nélkül a sárvári várban. 1769-ben a Dunántúl legtöbbet foglalkoztatott festőjét, Dorffmaister Istvánt bízta meg azzal, hogy a díszterem oldalfalaira ótestamentumi jeleneteket készítsen. Kettejük kapcsolatának kialakulásáról nem tudunk, hiszen ekkor Dorffmaister még eléggé pályájának kezdetén járt. Korábban a táblabíró itteni birtoklásához kötötték a sárvári vár toronyszobájának freskóját is, de erről ma már tudjuk, hogy feltehetően Szluha György megrendelésére készült. Ellenben a szalonok festése, közülük is a Telemakhosz történet megörökítése a díszterem ótestamentumi képeihez hasonlóan Szily Ádámhoz köthetők. Az antik táj, a pásztorköltészetek idilli Árkádiája, amely a Telemakhosz-képek hátterét adja, a vidéki magyar nemesség tájszemléletét tükrözik, amely az udvari élet romlottságával állítja szembe a provinciális világ tisztaságát.
A köznemes Szily Ádámnak három feleségétől (Galáthai Balogh Erzsébet, Csák Jusztina és Hersching Júlia) nyolc gyermeke született, köztük József később Pest megye alispánja lett, másik fia, II. Ádám pedig a magyar jakobinus összeesküvésben is részt vett. Ő váltotta vissza az apja által elvesztett ősi somogyi birtokokat. Szily I. Ádám Hersching Júliától született gyermekei közül egy kivételével mind Sárváron született. Ebből arra is következtethetünk, hogy a birtokos és családja ekkor a várban lakott. (szg)

Irodalom
Boda Zsuzsanna: A Nádasdy-kastély dísztermének Dorffmaister-falképei. In.: Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár. 2000.
Galavics Géza: Telemakhosz története falképeken Sopronban és a sárvári várban. In.: Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár. 2000.
Szily-család. In.: Pallas Nagylexikona. XV. kötet (Simor-kódex – Tearózsa). Budapest, 1897.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H