Keresés a weboldalon

Szikvizes palack

Szikvizes palack

A két világháború között több szikvizes is működött Sárváron. Kucsera József és László saját cégfeliratú, valamint a revizionista gondolatok jegyében díszített szódásüvegben forgalmazták az italt. A töltést, forgalmazást és a szállítást is ők végezték, a ma is ismert szén-dioxid patronról akkor még szó sem volt.

A szikvíz (hétköznapi, nem teljesen helyes elnevezése alapján szódavíz) a 19. század első fele óta létezik a ma használt formájában. Természetes formában évezredek óta ismert, de a mesterséges készítésének eljárási formáját 1826-ban dolgozta ki Jedlik Ányos bencés szerzetes. A gyártóüzemet is ő hozta létre 1841-ben Pesten. Hamarosan kedvelt itallá vált, különösen borral keverve, fröccs formájában. Maga Jedlik is egy borospincében, a Vörösmarty Mihály által is megénekelt fóti szüreten mutatta be találmányát.
Mivel maga a feltaláló nem szabadalmaztatta a szikvízkészítési eljárást, hamarosan élelmes kisvállalkozók csaptak le az új lehetőségre, és kezdték forgalmazni üvegpalackokban. A század második felében a szifonfejek is megjelentek és gyorsan elterjedtek.
A szabvány szerint mai is az nevezhető szikvíznek, amelyet szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba töltenek. A fej biztosítja, hogy kevés szén-dioxid távozzon az üvegből, így az ital a gyártástól a felhasználásig változatlanul élvezhető marad.

A palack hátsó oldala

Sárváron 1902-ben létesült az Egyesült Szikvízgyárak Sütőipari Részvénytársasága, a mai Hunyadi és Dózsa utcák sarkán. Működésének pontos ideje nem meghatározható, az 1940-es években már vendéglő üzemelt az épületben.
Kisipari szinten Komondy József, Pissinger Imréné és a Sárvár vidéke vendéglősök csoportja mellett Kucsera József és László üzemeltetett a két háború közötti időszakban szikvízgyártó üzemet. A Kucsera-féle üzem apáról fiúra szállva ma is működik. Az itt bemutatott üvegpalack egyik oldalára a cégembléma került a tulajdonosok nevével (körben a Kucsera József és László, középen a Sárvár szavakkal), míg a másik oldalára a közismert revizionista felirat, a "Nem, nem, soha" mégpedig a magyar zászló színeivel kifestve zöld leveles ágakkal körülfogva. Az alumínium szifonfejen beütött betűkkel a "Kucsera József és László Sárvár", illetve a "Vető Sándor Budapest 1943" feliratok olvashatók. (szg)

Irodalom
A tárgy leltári száma: NFM Helytört.Gy. 63.29.1.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Fegyvergyűjteményünk első nagyobb egysége mintegy hat évtizeddel ezelőtt került az intézmény kezelésébe. Az egyes darabok a csaták világa mellett a mindennapokra is rávilágítanak. Most egy ilyen tárggyal ismerkedhetünk meg.

Főúri vadászat…

Minden új év lehetőséget ad arra, hogy újrakezdjük a tavaly abbahagyott fogyókúrát. Hirdetések árasztanak el minket, rengetek módszert ajánlanak nekünk. Megnéztük, mi volt a helyzet ezzel kapcsolatban egy évszázaddal ezelőtt.

Mínuszok…

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H