Keresés a weboldalon

Szezonnyitó Múzeumi Borünnep

Szezonnyitó Múzeumi Borünnep 2017. június 30-án

2017.06.20

2017. június 30-án, pénteken 19 órától a Nádasdy Múzeum nyári szezonnyitó éjszakája ad otthont történelmi borvidékünk TOP30+ Múzeumi Borünnepéhez. Hogyan fest majd kicsit átértelmezve a történelmi régió folyékony és szilárd halmazállapotú aranyában?

Van néhány emlékünk, ami a szikkadt levelű őszben, a nyirkos télben, a nehezen beköszöntő tavaszban is ott marad velünk. Az a jó ezekben az emlékekben, hogy a most adja őket, lassan érnek be, és csakis kiváló alapanyagból készülhetnek. Az alkalom kapuja ott lehet a forró nyári éjszakák hűs borai mellett, a hajnalba nyúló beszélgetéseknél, elmélázó zenék mellett, freskók és korabeli bútorok között. Szükségeltetik hozzá még a gondolatmúzsa, ami váratlanul, de annál összeszedettebben talál ránk abban a pillanatban, amikor még csak nem tudjuk, hogy az a bizonyos spontán élmény válik majd hátralévő éveink fontos emlékanyagává. Mert időnként nem is mi választunk: valami bennünk megteszi ezt tudat alatt. 

Csalogató számok

A lírai felütés mellett most egy rendhagyó éjszakát ajánlunk figyelmükbe a Nádasdy Múzeum történelmi falai között és fölött. A TOP30+ Borünnep íz-felhozatala a Nádasdy Történelmi Fesztivál borversenyén résztvevő 6 borvidék 39 pincészetének 91 bora közül kerül ki. Önök pedig egyetlen éjszakára teljes vértben és menetfelszerelésben illat és íz közelségbe kerülhetnek a legjobb 30 tétellel a sárvári múzeum történelmi korai között barangolva. Június 30-án este hét és éjfél között a kitárt kapukon túl mozgó programokkal, borsétával, borpontokkal, állandó és időszaki kiállításokkal, hangulatzenével és sejtelmes árnyékokkal várjuk Önöket. S mert a számmisztika, úgy tűnik, jól működő és fontos szerepet kap a borünnepen, harminc bor harmincadikán, a kettő plusz kettőhöz még egy kettes társul. A sor színes: két borponton a borverseny borait mutatjuk be, kettőn vendégborászok kínálják a vulkánok borait és régiónk nedűit, az est folyamán pedig nyolc és tíz órai kezdettel barangolásra nyitott vendégeink számára indítunk vörös és fehér kortúrát.

A kiállítások között nyitjuk meg a vártorony második emeletén Benkő Sándor Földemberek című fotókiállítását. A Szent László év körében és tartalmában rendelkezésre áll majd Borterasz (egyes bástya), melyhez Szita Gábor és Cséplő Norbert szolgáltatja a fül alá valót. Ha már zene, a múzeum huszárkiállításának vonalán borospoharakat szólaltatunk meg. Ez a bizonyos wine glass music avagy üveg-hárfa, amiről mindenki hallott már, de kevesen próbálták ki élőben. Mi most megtesszük. A bajor kiállítás termében a bor-etikett és illem nem is minden esetben ismert részleteibe kalauzol el bennünket a TOP30 Múzeumi Borünnep fővédnöke, Wawrzsák László okleveles borbíráló 21 órakor és 23 órakor.

Óriáslampion

Szent László király a krisztusi világosság hordozója. Ezt a világosságot fejezi ki az óriáslampion, amely alkonyatban csalogatja a várba érkezőket. A lampion négy képben mutatja be Szent László alázatos hitét. „A hit útján” egy olyan játék, amin életünk nehézségeivel indulunk útnak. Vajon meg tudsz szabadulni tőlük? Bátran lépj rá, dobj, válaszolja a feltett kérdésekre és haladj előre, ahogy Szent László is tette Krisztusba vetett hittel. Szent királyunk nemcsak imádságos életében volt kimagasló, hanem termetéről is legendák szólnak. Milyen képet őrzöl magadban Szent Lászlóról? A kézműves foglalkozáson kapsz bábuhoz kellékeket és kedved szerint összeválogathatod, elkészítheted a saját Szent László figurádat. Ne felejts el bárdot is készíteni, ami László királyunk jellegzetes fegyvere. Hiszen nemcsak Krisztus katonája, és dalia királyunk volt, hanem az elesettek oltalmazója is.

Borisszák és Bornemisszák

A gasztronómia és ítészet, hagyomány és történelmi mesterség vonalán lefektetett alap nem általános és nem hétköznapi kultuszát adjuk kezébe látogatóinknak: tessék forgatni, fény felé tartani, megillatozni-ízlelni és körbejárni velünk a Sárvári várat a csillagos ég alatt – a helyben vásárolt belépőjegy mellé ugyanis mindenkinek jár egy borkóstoló.

Nem feledkezünk meg a bornemisszákról sem: a kocsival érkezőkről, gyerekekről, és azokról, akik nem fogyasztanak alkoholt, de tartalmas szórakozásra vágynak.

 

Az est programja

- 19:00 pénztárnyitás - kapunyitás

- 19:30 megnyitó

- 20:00 történelmi séta / fehér kortúra

- 21:00 bor etikett / a poharak világa

- 22:00 történelmi séta / vörös kortúra kezdete

- 23:00 bor etikett/ a poharak világa

- 24:00 zárás / szavazás vége

TOP30 MÚZEUMI BORÜNNEP pénztárnyitás június 30-án 19 órakor

Belépőjegy

Múzeumi belépő egy pohár kóstolóval a helyszínen: 900,- Ft/fő

ALL IN (magában foglalja a fogyasztást egész este a kínált több mint 30 borból)

Elővételben ALL IN: 4.500,- Ft/fő

A helyszínen ALL IN: 4.990,- Ft/fő

Az est folyamán kóstolójegy a helyszínen is vásárolható.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H