Keresés a weboldalon

Szegedi Máté

Meghalt Sárváron 1585. július 12-én. Evangélikus püspök

Neve alapján Payr Sándor szegedi származásúnak tartotta. 1545. június 13-án beiratkozott a wittenbergi egyetemre, ahol teológiát végzett és lelkésszé avatták. Szakály Ferenc szerint megfordult Padovában is. Hazatérve a Somogy megyei Kálmáncsán látott el papi teendőket. Rendszeresen járt be Szigetvárra, és 1550-ben megkérte Terjék Tamás kanizsai kapitányt, hogy ajánlja be Nádasdy Tamásnak lelkipásztorul. Feltehetően ekkor még nem érte el célját, mert Sárváron csak 1560 körül találkozunk vele.
Ezután a kis Nádasdy Ferenc nevelője, később udvari papja lett. 1562 végén Sárkány Antal végrendeletében sárvári lelkészként említette és testamentumának egyik végrehajtójává tette. 1576-ban, feltehetően Hegyfalun tartottak zsinatot a dunántúli evangélikusok, akik itt meg is választották első püspöküket. A választásuk Szegedi Mátéra esett, nyilván a zsinat szervezésében rendkívül tevékeny Nádasdy Ferenc iránti tiszteletből is. Itt fogadták el az ágostai hitvallási tételeket is. (Más feltételezések szerint erre később, 1578-ban kerülhetett sor.) Működése során békés úton igyekezett megállítani a helvét (azaz a református) vallás terjedését kerületében, de sikertelenül. Hivatali utóda, Beythe István maga is az új irányzat híve lett.
Püspöki feladatait csak kilenc (vagy hét?) évig láthatta el, mivel 1585. július 12-én Sárváron elhunyt. „Ennek kedig az vallásnak őrizésére és Isten után való oltalmazására s az egész anyaszentegyháznak itt az ti Uraságtok tartományában való igazgatására választotta Superintendensűl amaz tudós és istenfélő Zegedi Matthe praedicatort, ki megemléközvén tisztirűl, gondot is viselt, edgyességben és nagy békességben tartotta az ő tiszti alatt való anyaszentegyházakat. S minekutána ebbéli szorgalmatosságában tisztességes vénséget ért, sok vigyázási és fáradozási után ebbűl az siralomnak völgyébűl az örök anyaszentegyháznak társaságára vitetött.” Utóda Beythe István lett, akinek támadó hangvételű levelei és verse alapján Szegedi családi viszonyai nem voltak éppen felhőtlenek. Valószínűsíthető, hogy Tétényi Imre cenki püspök felesége, Szegedi Klára leánya volt a sárvári püspöknek. (szg)

Irodalom
Payr Sándor: A dunántúli evangélikus egyházkerület története. Sopron, 1924.
Menyes Gyula: Egy sajtóhiba ürügyén… Adalék a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület történetéhez. In.: Evangélikus Élet. 2002. 47. Szám
Zoványi Jenő: A magyarországi protestantizmus 1565-től 1600-ig. Bp., 1977.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H