Keresés a weboldalon

Szakos Gyula, dr.

Sótony, 1916. augusztus 10. – Székesfehérvár, 1992. június 20. Katolikus pap, sárvári plébános, székesfehérvári megyéspüspök

Szakos Gyula megyéspüspök

Szakos Gyula földműves és Zsigmond Teréz fia. A szombathelyi egyházmegye papnövendékeként került a bécsi Pázmáneumba, ahol 1939. július 9-én szentelték pappá. Hamarosan teológiai doktorátust is szerzett ugyanitt. Ezt követően Kőszegen töltötte a káplánéveit 1939-40-ben. Egyházmegyei segéd-, majd főtanfelügyelő lett, 1948-tól a hitoktatás felügyelője. Kovács Sándor püspök mellett irodaigazgatóként szolgált. Tiltakozott az egyházi iskolák államosítása ellen, amely miatt nemkívánatos személlyé vált az állam előtt. A szombathelyi megyéspüspök Zalaerdődön helyezte el plébánosként, de továbbra is tartották a kapcsolatot az Állami Egyházügyi Hivatal kifejezett rosszallásai ellenére is. Egyfajta „bizalmas püspöki tanácsosi” szerepet töltött be. A kis zalai faluban megkedvelték, munkáját nagy alázattal és szeretettel végezte.

1974-ben került a sárvári Szent László-plébánia élére. Az ő idejében terjedt ki a sárvári plébánia hatásköre Rábasömjénre, Lánkapusztára, Sitkére, Bajtira és Kanotára. Restauráltatta a hegyközségi kápolnát, majd 1977-ben a stációkat is. A fülkékben félalakos, feliratos műkő domborműveket helyeztetett el. Nagyon jó kapcsolatot épített ki a helyi evangélikusokkal és azok lelkipásztorával, Solymár Gáborral, következetesen tartva magát a II. vatikáni zsinat ökumenikus nyitásának elveihez.

1979. március 31-én II. János Pál pápa rapidoi címzetes püspökké, székesfehérvári segédpüspökké nevezte ki. Április 30-án szentelték fel. A Székesfehérvár-vasútvidéki egyházközség plébánosa lett, majd 1982. április 5-én Kisberk Imre megyéspüspök nyugalomba vonulását követően ő vette át az egyházmegye vezetését.

Püspökként is lelkipásztor maradt. Hívei és kollégái is kedvelték békeszeretete és közvetlensége miatt. Az Egyházi Szeretetszolgálat püspök-főigazgatójaként az egyházi szeretetotthonok lehetőségeit igyekezett kiszélesíteni. Ő maga is gyakorolta a karitativitást. Következetesen igyekezett véghezvinni a II. Vatikáni Zsinat reformjait, amelynek céljaival azonosulni tudott. Elnöke lett az Országos Liturgikus Tanácsnak is, amely a zsinati határozatok liturgiai reformjainak kidolgozásával foglalkozott. Elnöke volt az Országos Magyar Cecília Társulatnak is, amely az egyházzene színvonalának emelését tűzte ki célul, Szakos püspök a zenei hagyományok megőrzésében jeleskedett. Hitvallását jelmondata hűen tükrözi: In caritate servire. Szeretetben szolgálni.

1991. szeptember 30-án vonult nyugalomba és 1992. június 20-án elhunyt. A székesfehérvári székesegyház altemplomában nyugszik. (szg)

 

Irodalom

Orbán István: Merítés. Sárvár, 2013. 34-35.

Varga Mária: A sárvári Szent László-templom. Sárvár, 1997. 65-66.

Konkoly István: Emlékezés Kovács Sándor megyéspüspökre. In.: Vasi Szemle. 1913. 2. szám


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H