Keresés a weboldalon

Söptei István, dr.

Ikervár, 1944. április 1. – Szombathely, 2002. október 5. Történész, muzeológus, múzeumigazgató

Söptei István

Középiskolai tanulmányait a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. Ezután beiratkozott az ELTE történész-muzeológus szakára, ahol 1969-ben szerzett diplomát. Ezt egészítette ki 1974-ben magyar szakos diplomával is. 1977-ben avatták doktorrá.
1969-től a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságán dolgozott, majd rövid ideig (1971-74) a TIT Vas Megyei Szervezetének társadalomtudományi titkáraként tevékenykedett.
1974. február 1-jén, az előző évben elhunyt Nógrádi Géza helyére kinevezték a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatójává. Megbízatását haláláig betöltötte.
E huszonnyolc év alatt a város életének szerves, nélkülözhetetlen tagjává vált. Kinevezésekor tartott még a vár felújítása, ezért munkatársaival neki jutott a nehéz feladat a múzeum gyűjteményeinek költöztetése, az új állandó kiállítások forgatókönyveinek elkészítése, majd a nyitás előtt a kiállítások felépítése és még rengeteg más teendő. Az 1978-ben újra megnyitott múzeum hamarosan kiemelkedő helyet foglalt el a hazai tárlatok rangsorában, valamint nemzetközi hírnevet is szerzett.
Az 1980-as évek elején támogatásával kerülhetett a Nádasdy-huszárezred gyűjteménye Sárvárra, ahol előbb az állandó huszármúzeum, majd 1989-ben a Huszármúzeum Baráti Kör jöhetett létre. A kétévente megrendezett huszártalálkozók megszervezése, lebonyolítása körül is fáradhatatlanul bábáskodott.
A múzeum történeti tárgyi és dokumentációs gyűjteménye igazgatósága alatt folyamatosan bővült. Kovácsműhely, a lengyel és a jugoszláv táborok anyaga, a helyi céhes ipar, iskolatörténeti tárgyak és dokumentumok mellett kiemelendő az 1985-ben Gróf László által Sárvárnak adományozott térképgyűjtemény. Az 58 egységből álló gyűjteményt a múzeum fogadta be. Hasonlóan az 1989-ben Tasnádiné Marik Klára iparművész által felajánlott üveggyűjteményhez. Söptei István tudta, hogy a várkastélyban elsősorban az iparművészeti kiállításokat várnak a látogatók, ezért pártolt minden művészettörténeti gyarapodást és tárlatot. A Bartha- és a Tasnádiné-üvegek mellett bútorok, keleti szőnyegek, reneszánsz asztal is bekerült a múzeumba.
Söptei István támogatásával jelentős, országos hírű művészettörténeti kiállítást nyitottak meg, így a Régi keleti szőnyegek vagy az Európai textilek címűt. Történeti, képzőművészeti tárlatok közül érdemes megemlíteni a Nádasdy Tamás emlékezete, Ötvöstárgyak-kerámiák, Várépítészet vagy a Vasvármegye kincsei címűt.

Söptei István (középen) kiállításmegnyitón

Történészként kutatta a város történetét, munkásságát a több mint másfél száz publikáció, cikk és tanulmány tanúsítja. Nem ragadt le egy témánál, széles látókörűen írt a Nádasdyak korától kezdődően a 20. századig a kultúráról, a mindennapi, társadalmi életről, igazgatás- és eseménytörténetről. Asztalán mindig hegyekben álltak a könyvek, fáradhatatlanul dolgozott, óriási tudással rendelkezett, de szerény embernek, barátságos, segítőkész vezetőnek, munkatársnak tartották.
Elvállalta a várostörténeti monográfia szerkesztését, amelynek több tanulmányát is ő írta. Szerkesztőségi tagja volt a Sárvári Hírlapnak is. 2001-ben megírta a múzeum ötvenedik évfordulójára az intézmény történetét.
Tevékenységéért számos kitüntetéssel jutalmazták. 1978-ban a „Szocialista Kultúráért” elismerést kapta, 1986-ban a Művelődési Minisztérium dicséretét. 1999-ben „Az Önkormányzat Szolgálatáért Kitüntető Oklevél és Emlékplakett” tulajdonosa lett, illetve megkapta a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság Dicsérő Oklevelét a huszármúzeum létrehozása, a huszártalálkozók megszervezése elismeréseként.
Szerető felesége és fia, Péter nyugodt beletörődéssel vették tudomásul az igazgató úr távolléteit, fáradhatatlan munkáját, amely aztán sajnos, korán felőrölte a szervezetét. 58 éves korában súlyos betegség következtében hunyt el a szombathelyi kórházban. A sárvári temetőben nyugszik. (szg)

Irodalom
Pajor András: Befejezni a mondatot. Dr. Söptei István (1944-2002). In.: Sárvári Hírlap. 2002. október 25. 7. o.
Dabóczi Dénes: Élete volt a muzeológia – Dr. Söptei István (1944-2002) – In.: Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények. 2002/4.
Sulyokné Matócza Eleonóra (szerk.): Életutak. Sárvár, 1993.
Söptei István: A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum ötven éve. Sárvár 2001.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H