Keresés a weboldalon

Perneszith (Perneszy, Perneszich) György

Meghalt 1560. május 9-e előtt. Sárvári tiszttartó, humanista nemes

„Tinódi Sebestyén megvetvén már e halandó muzsikát...” - írta 1556 január végén Perneszith György urának Tinódi Sebestyén haláláról. Sajnos, a hű tiszttartó haláláról ennyire pontos adatokat nem ismerünk. Az egyetlen iránymutató adat a hagyatéki leltár és a könyvjegyzék, amely 1560. május 9-én keletkezett. Azaz Perneszith György ezt megelőzően távozhatott az élők sorából. Sőt, május 24-én Nádasdy még levelet írt emberének, amelyet - pecsét híján - pont azért nem küldött el, mert hírt kapott annak haláláról.
Perneszith György életéről keveset tudunk, 1557-ben pártfogolja, Somogyi (Melius) Péter „tiszteletreméltó öreg” –nek nevezte, tehát ekkor már nem volt fiatal. Feltehetően 1500 körül vagy inkább azt megelőzően születhetett, így nagyjából egyidős lehetett a nádorral. A halálakor felvett könyvlista kifejezetten művelt köznemesről tanúskodik. A sok egyházi, protestáns irodalom mellett elsősorban humanista művek, történeti (Livius, Plutarkhosz), földrajzi (Cosmographia), orvosi (Hippokratész, Egy orwossagrol walo kényv) és ókori szépirodalmi (Vergilius) köteteket vettek számba. A görög szótár melletti számos latin nyelvű könyv mutatja gazdájának széles körű humanista műveltségét, nyelvtudását. Hogy latinul is tudott, egy Nádasdy-levélben találjuk bizonyítékát: „Az levél nem olaszul, hanem deákul vagyon írva, kit György urammal megmagyaráztasd.” - írta Tamás Orsolyának. A szervitor gyakran írta a betegeskedő asszony helyett férjének szóló leveleit is.
Bár több protestáns, köztük kálvinista munkát is találtak nála, valamint jeles humanistákat pártfogolt, ez nem utal arra, hogy ő maga valamelyik új hit, különösen a helvét vallás követőjévé vált volna. De tudjuk, hogy pártfogolta Bornemisza Pétert, aki a Magyar Élektra ajánlásában meleg hangon emlékezett meg Nádasdy „fő szolgájáról és tanácsosáról, neki bízott uráról és istenben szeretett atyjáról”, „mind kicsinynek, mind nagynak jó oktatójáról”, azaz Perneszith Györgyről. Több protestáns prédikátort is támogatott, így Somogyi Pétert.
A hagyatéki leltárban felvett kötetek Nádasdy tárházába, valamint egyes példányok Szegedi Kőrös Gáspár doktor kezébe, akivel baráti viszont ápolt, kerültek.
Nádasdy Tamás, amikor értesült hű "attyafia" elhunytáról, nagyon sajnálkozott. Így írt erről feleségének: „Azmint énnekem írtál vala az Perneszith György felől, hogy éltében örömest szembe volt volna velem, és is ha lehetséges lött volna, örömest szembe löttem volna vele, mivelhogy régi esmerőm volt, és atyámfia gyanánt tartottam...”
Perneszith György könyvtára is rávilágít arra a szellemi környezetre, amely Nádasdy Tamás udvarát jellemezte.
Testvére, vagy más rokona, Perneszy Farkas Babócsán volt kapitány az 1550-es években. (szg)

Irodalom
Kovács Sándor Iván: Bornemisza Péter mecénásának könyvtárjegyzéke 1560-ból. In.: Irodalomtörténeti Közlemények. 1962. 1. szám.
Borzsák István: Perneszith György könyvjegyzékéhez. In.: Irodalomtörténeti Közlemények. 1966. 5. szám.Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H