Keresés a weboldalon

Pernecker János

Abaliget, 1937. március 30. – Sárvár, 2013. november 27. Karnagy, a sárvári Zeneiskola alapítója és igazgatója

Pernecker János karnagy, a sárvári Zeneiskola alapítója és igazgatója (forrás: sarvaranno.hu)

1959 és 1964 között elvégezte a pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolát orgona és kürt szakon, majd a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát kürt és szolfézs szakon, ahol 1967-ben szerzett oklevelet. Ezt követően egy évig Zalaszentgróton a zeneiskola kürttanára volt.
1968-ban érkezett Sárvárra, és lett a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola Sárvári Fiókiskolájában kürt- és szolfézstanár. A következő évben a helyben megalakult Koncz János Állami Zeneiskola alapító igazgatójának kérték fel, amely tisztséget nyugdíjazásáig, 1999-ig betöltötte. 1978-ban a Népművelési Intézetben felsőfokú fúvós karmesteri képesítést szerzett.
Szívügyének tekintette egy helyi fúvószenekar létrehozását. Sárváron a fúvószenének nagy hagyományai voltak, az első (tűzoltó) zenekar 1910-ben alakult meg. 1971-ben létrehozta a Sárvári Úttörő és Városi Fúvószenekart, melynek nemcsak alapítója, hanem karnagya is lett. De nevéhez kötődik a Barokk Hangversenyek, 1974-tól a fúvószenekar újévi koncertjei, valamint 1989-től a Fúvószenekari Várfesztivál hagyományainak megteremtése. Tevékenységének köszönhetően a sárvári fúvószene az országos rangsor élére került, de nemzetközi hírnevet is szerzett. Számos külföldi fellépésük volt, így Ausztriában, Németországban, Jugoszláviában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Csehországban és Szlovákiában.

Pernecker János a Sárvári Koncertfúvós Zenekart vezényli (forrás: sarvaranno.hu)

Sok tanítványa szerzett zenetanári oklevelet, ez büszkeséggel töltötte el. Emberséges, segítőkész, ugyanakkor szerény vezetőnek és zenésznek ismerték. Közreműködésével a zeneiskola, amely 1989-ben költözött végleges épületben, a város valódi oktatási és kulturális bázisává vált.
Munkásságáért számos elismerésben részesült. 1978-ban Kulturáért, 1983-ban Kiváló Munkáért, 1994-ben Sárvár Városért „Életműdíj” kitüntetés tulajdonosa lett. Megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését, a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet is. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) Fúvószenekari Bizottsága Országos Elnökségének tagja, megyei megbízottja volt.
Nyugdíjasként is figyelemmel kísérte a zenekar működését, többször fogadta el a fúvószenekar vezénylését egy-egy rendezvényen. Utoljára 2013 júliusában, a Nemzetközi Fúvószenei és Várfesztivál alkalmával. (szg)

Irodalom
Szélesi Attila: Pernecker János igazgató, karnagy (1937-2013). In.: Sárvári Hírlap 2013. december 6. 2. o.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H