Keresés a weboldalon

Pepsi-üzem

A város szélén, a Rába parton létesült 1973-ban a Pepsi palackozóüzeme, amely 1999. évi bezárásáig fontos részét képezte Sárvár gazdaságának.

Pepsi-üzem megnyitása

Az 1968-ban megindított új gazdasági mechanizmus lehetővé tette, hogy a magyar állami vállalatok külföldi licencek alapján kezdhessenek világmárkák gyártásába. 1970-ben a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat megvette a világhírű Pepsi Cola szabadalmát, és gyártani kezdte az üdítőitalt. Ez egyben a sokáig kedvelt és ismert narancsízű Bambi üdítő végét is jelentette.
A budapesti vállalat Sárváron is létrehozta leányvállalatát, az üzemcsarnok felépítése 1973-ban történt meg. A város több évtizedes élelmiszeripari hagyományai, az üdítőital ízesítéséhez szükséges cukor könnyű beszerezhetősége a cukorgyár révén szerepet játszhatott a telephely választásában.
Az üzemet a Rába partján, a cukorgyári Kismező szomszédságában kezdték felhúzni, miután az ott álló régi házakat lebontották. Még a gyártócsarnok építése is csak az alapjainál tartott, amikor felállították a víztornyot, egy hatalmas glóbuszt a jellegzetes Pepsi jeggyel megfestve. A kora tavasszal megindult munkálatok őszre fejeződtek be, amikor az üzemcsarnokok, kiszolgáló helyiségek, raktárak felépültek. November 27-én megtörténhetett a próbaüzem, majd két nappal később sor került az avatóünnepségre is. Az eseményt nagy érdeklődés kísérte, hiszen a Pepsi Colát sokan ismerték, de sokan csak hírből vagy külföldi filmekből. És ekkor végre megérkezett a szomszédba a vágyott nyugat egyik emblematikus jelképe!
Az üzem a korban Közép-Európa legkorszerűbb üdítőital gyára volt. A dolgozók munkáját nagyrészt már a gépek végezték el az üvegek mosásától a palackok lezárásáig. A jellegzetes 3 decis üvegpalackokat, amelyekre nyilván még ma is sokan emlékeznek, jórészt itt töltötték fel.

Pepsi-üzem

Sok időt azonban nem adott az ígéretes kezdeményezésnek a kérlelhetetlen haszonelvűség. Bár az 1990-es években még bővítették a kapacitást, új gyártósort állítottak be, a raktárterületet is nagyobb méretűre építették át, üzletpolitikai megfontolásokból azonban 1999-ben a teljes üzemet elköltöztették Sárvárról. Szeptember közepén erről értesítették az érdekelt hatóságokat, majd október 8-án legördült az utolsó (immár műanyag) palackos Pepsi Cola a gyártósorról. Hatvanöt dolgozó, köztük negyvennyolc fizikai munkás került az utcára, Magyar Sándor üzemvezető pedig nyugdíjba vonult. Az egykori üzem területét most raktározási célokra hasznosítják.
A cukorgyárral együtt tehát ugyanazon évben két élelmiszeripari üzem is bezárta kapuit. (szg)

Irodalom
Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár, 2000.
Sárvári Hírlap, 1999. október 15.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H