Keresés a weboldalon

Nyomdászat

Guttenberg találmányának rekonstrukciója a Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításán

Sárvár a magyar művelődéstörténet jelentős helye, itt jelent meg 1541-ben Sylvester János Újtestamentum fordítása, az első teljes terjedelmében magyar nyelvű munka, melyet Magyarországon nyomtattak.

Nyomdászat

A kiállítás központi eleme ezért egy nyomdagép rekonstrukció, amely régi képi ábrázolások, leírások alapján készült.
A könyvnyomtatás technikai hátterének kialakítása Guttenberg nevéhez köthető, akinek a találmánya alapjában változtatta meg világunkat. A találmány lényege azonban nem maga a nyomdagép, hanem az úgynevezett mozgatható betű, amellyel minden egyes nyomtatás után új nyomtatvány készíthető.
A Nádasdy-család minden tagja lelkes műpártoló is volt, mely magatartás elvárt volt a kor arisztokratáitól. A sárvári nyomdán kívül időszakosan Csepregen, Pottendorfban is működött nyomda a Nádasdy-birtokokon. 1664-ben Nürnbergben jelent meg az azonnal népszerűvé váló könyv, a magyar fejedelmeket és királyokat bemutató rézmetszetekkel illusztrált reprezentatív kötet Nádasdy Ferenc országbíró anyagi támogatásával. Sikerét jelzi, hogy Heltai Gáspár Krónika a magyarok dolgairól című, először 1575-ben megjelent munkájának XVIII. századi kiadásában szereplő uralkodóábrázolások a Mausoleum képeinek felhasználásával készült. Révay Péter a magyar királyok koronázásáról című munkáját szintén az országbíró támogatásával jelentették meg. Révay Péter maga Nádasdy III. Ferenc nagypapája volt. Munkája elején látható koronaábrázolás a díszterem mennyezeti freskóján is megtekinthető. A könyvek külső megjelenése inkább a vásárló ízléséről árulkodik, ugyanis a nyomdából általában az új munkák nyersen, kötés nélkül jelentek meg. A kötést a mű büszke tulajdonosa rendelte meg, rendszerint ugyanabban a városban, ahol a nyomda is működött. Kiállításunkon bemutatjuk a korszak változatos kötéstechnikáját is.

Mikes Kelemen Törökországi leveleinek első, szombathelyi kiadásának kezdő sorai

Kiállításunk egyik büszkesége, hogy vendégeink megtekinthetik Mikes Kelemen sokszor idézett török leveleinek első megjelent példányát, melyet Szombathelyen adtak ki 1794-ben. Szintén tartalmaz érdekességet az 1600-ban Frankfurtban megjelent Rerum Hungaricarum Scriptores című kötet. A munka jelentőségét az adja, hogy benne olvasható többek között a szentté avatott magyar királyok életrajzai mellett Thuróczy János, Küküllei János, Rogerius Magyarországról szóló történeti munkái is.

Részlet Georg Houfnagel Győrt ábrázoló metszetéről

A kiállításon megtekinthetők Georg Houfnagel színezett rézmetszetei, melyek segítségével Európa-szerte több magyar város külső képét ismerték meg a XVI. század végétől. Az Egert ábrázoló metszet mozgalmas jelenete a korszak magyarországi harcai ihlették. A Győrt bemutató lap nemcsak jól szerkesztett kompozíciójával keltheti fel figyelmünket (játék a horizontokkal), hanem az előtér hangsúlyos jelenetével is, ahol a kor jellegzetes katonafigurái láthatók. Egy-egy metszet sikerét jelzik, hogy megjelenésük után nemcsak több más könyvben fedezhetjük fel azokat, hanem egyéb képzőművészeti alkotások mesterei is felhasználják azokat. A több évszázada zajló török ellenes harcokat mutatja be a szinte bestsellerré vált Hieronymus Ortelius 1602-ben Nürnbergben megjelent történeti munkája. A ma már forrásként használt vaskos kötetet Johann Siebmacher nürnbergi rézmetsző munkái kísérik, és segítik elképzelni a szövegben leírt eseményeket, összecsapásokat. Az illusztrációk a sárvári vár dísztermének mennyezeti freskóin is visszaköszönnek, ugyanis a várábrázolások előképei pontosan felismerhetők az Ortelius munkájában található metszetekben. A nyomdatechnika fejlődésével a térképkészítés is fellendült, és a Magyar Királyság helyzete egyre inkább növelte az igényt az ország földrajzi megismerése iránt. Az Európában megjelent térképlapok, egyik forrása a híres humanista, a Bécsben élő, a császár orvosaként is szolgálatot teljesítő Zsámboky János által szerkesztett Magyarország térkép.

Kapcsolódik:


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H