Keresés a weboldalon

Nógrádi Géza

Sárvár, 1932. december 28. – Sárvár, 1973. augusztus 25. Néprajzkutató, múzeumigazgató.

Nógrádi Géza

Nógrádi Géza 1932. december 28-án született Sárváron. Itt végezte alsóbb iskoláit, és még gimnazistaként került szorosabb kapcsolatba a múzeummal, valamint a néprajzzal. Az 1951-ben nyílott Nádasdy Ferenc Múzeum anyagának gyűjtésében és kiállításának rendezésében már ekkor közreműködött. Az ELTE néprajz szakos hallgatója lett, de alig várta, hogy visszatérhessen szülővárosába. 1956. július 15-én nevezték ki a sárvári múzeum igazgatójának.
Tizenhét évig állt a Nádasdy Ferenc Múzeum élén egy olyan időszakban, amikor gyakran szinte elölről kellett kezdeni a muzeológusi munkát. A 60-as éveket végigkísérték a restaurálási munkálatok, a díszterem, majd az 1965-ös árvizet követően a megsüllyedt torony felújítása, a palotaépület falkutatása, ennek nyomán pedig a teljes várfelújítás. A múzeum terei folyamatosan költözni voltak kénytelenek, az amúgy is szűkös helyen az egyre gyarapodó gyűjteményi anyag elhelyezése folyamatos gondot okozott. Nógrádi Géza lelkes munkatársai segítségével e nehéz körülmények között is töretlen erővel folytatta az anyaggyűjtést, leltározást, valamint a közművelődési tevékenységet. A felújítási munkálatok során néhány évre le is kellett zárni a látogatók elől a kiállítási tereket, de Nógrádi Géza tudta, hogy a tudományos munka mellett a művelődési tevékenység is éppolyan fontos, ezért vándorkiállításokat rendezett, a gyűjteményi anyagot a sárvári járás falvaiban mutatták be. Néprajzosként a népi építészet, a zsúpolási, szalmafonási technikák érdekelték. Gyűjtőtevékenysége, terepmunkái során alakult ki a Nádasdy Múzeum gazdag néprajzi gyűjteménye, de nevéhez köthető a helytörténeti anyag létrehozása, a múzeum fotó-, könyv- és adattárának kialakítása is. 1961-ben a Belitska-Scholtz fegyvergyűjteménnyel gyarapodott a múzeumi anyag.
Ízig-vérig sárvári volt, és tudatában volt a lokálpatrióta szellem erejének. A szorgos igazgatói teendői mellett jutott ideje a közösségi munkára is. Néprajzi Szakkört szervezett, 1961-ben bekapcsolódott az önkéntes tűzoltói munkába, amelynek 1969-től parancsnoka is volt. Tagja volt a városi tanácsnak, a Honismereti Szakkörnek, a Magyar Néprajzi Társaságnak is. Több folyóiratot, köztük a Honismereti Híradót is, szerkesztett. Cikkei, tanulmányai a helyi lapokban, tudományos folyóiratokban jelentek meg, de rendszeres előadásokat is tartott a muzeológiáról és a néprajzi tevékenységről. Több kitüntetéssel ismerték el munkáját, többek között a kultúráért, az 1965-ös árvízi védekezésben végzett tettéért és tűzoltói tevékenységéért jutalmazták. A sárvári tűzoltóság fennállásának 100. évfordulójára megírta Sárvár tűzoltótörténetét, kiállítást rendezett, épített, hogy időre, 1973. augusztus 20-ára elkészüljön az új tűzoltólaktanya. A rengeteg munka felőrölte. A megnyitó után néhány nappal, augusztus 25-én váratlanul, 40 évesen hunyt el.
„Kevés néprajzosnak adatik meg az a nagyszerű gyűjtési lehetőség, hogy mint tűzoltó minden padláson hivatalos.” – fogalmazta meg baráti társaságban, lényegre törően saját életművének két sarkalatos pontját. A Nádasdy Ferenc Múzeum egykori igazgatójának valóban két szenvedélye volt: a néprajz és a tűzoltó munka. Fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy a sokszor mostoha körülmények ellenére is gyarapítsa a rábízott intézmény gyűjteményi anyagát, és azt minél szélesebb körben ismertté tegye. Tevékenységével hozzájárult a magyar népi kultúra megőrzéséhez és átörökítéséhez. (szg)

Munkáiból
Nógrádi Géza: Adatok a sárvári gyűjtemények történetéhez. In.: Nógrádi Géza – Pulay Ede: Sárvár. Útikalauz. Szombathely, 1961.
Nógrádi Géza: A múzeum és a népművelés a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum munkájának tükrében. In.: Vasi Népművelés. 1962. 2. szám
Nógrádi Géza: Víznyerés és vízhasználat Nagygeresden. In.: Vasi Szemle. 1968. 1. szám
Nógrádi Géza: Sárvár várossá avatásáról. In.: Vasi Szemle 1968. 4. szám
Nógrádi Géza: Sárvár tűzoltótörténete. Sárvár, 1973.
Nógrádi Géza: A Nádasdy Ferenc Múzeum tűzoltógyűjteménye. In.: Savaria – A Vas Megyei Múzeumok Értesítője. 1971-1972. Szombathely, 1975.

Irodalom
Naszádos István: Nógrádi Géza. In.: Vasi Szemle. 1973. 4. szám
Bárdosi János: Nógrádi Géza élete és munkássága. In.: Savaria – A Vas Megyei Múzeumok Értesítője. 1973-1974. Szombathely, 1979.
Söptei István: A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum ötven éve. Sárvár, 2001.


Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H