Keresés a weboldalon

Nepomuki Szent János-szobor

Egykor a várhíd tövében állt az utak, hidak, folyók védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak szép kápolnácskája. Az épület ma már nincs meg, a szobor ugyanakkor a Tikászkép-kápolnában ma is áll.

A kép előterében az egykori Nepomuki Szent János-kápolna egy 1822-es csészén

A Pomuk (Dél-Csehország, ma Napomuk) községben született János érseki helynököt a legenda szerint IV. Vencel király azért kínoztatta meg és fojtatta a Vltava (Moldva) folyó vizébe, mert az nem volt hajlandó elárulni neki, hogy mit gyónt a felesége. János a gyónási titok szentségére hivatkozva ugyanis visszautasította az uralkodó parancsát. A szentté avatási folyamat végül 1729-ben ért véget, de a mártír prédikátor tisztelete jóval korábban megkezdődött. Az első szobrot 1638-ban állították fel Prágában, a Károly-híd közepén, ahol most is megtekinthető.
Szentté avatása után különösen Közép-Európában örvendett nagy tiszteletnek, szobrai egymás után jelentek meg hidakon, utak vagy folyók mentén.
Sárváron 1728-ban állították fel szobrát a vár hídjának végében. „Ács Tóth Lőrincnek pedig Nepomuki Szent János statuája megfedése (tetőzet készítése) eránt 4.-Ft.” A Nádasdy Ferenc Múzeum bajor gyűjteményében egy festett porcelán csésze látható, amelyet 1822-ben Bécsben készítettek. A csésze oldalára a sárvári vár akkori képét festették. Itt látható a híd tövében álló kör alakú, kupolás, 6 oszlopos kápolna, benne Nepomuki Szent János feszületet tartó kőszobrával. Nem tudjuk, mikor bontották le ezt az első épületet, a későbbiekben egy négyszögű, két kettes oszlopos, timpanonos klasszicista kápolnát építettek a helyébe.
Itt 1945-ig a szent napján, május 16-án minden évben szentmisét mutattak be.
1961-ben azonban a Községi Tanács városrendezési okokra hivatkozva elbontatta az épületet. A szombathelyi püspöki hivatal kérte, hogy a szobrot egy megfelelő helyen, például a Gyöngyös partján állítsák fel valahol a város közepén. Ezt a kérést nem teljesítették. A kápolna anyagát széthordták, a szobrot a tizenháromvárosi temető bozótosába dobták. Csak évtizedek múltán kaphatott újra méltó helyet az újjáépített Tikászkép-kápolnában, 1986-ban. Jelenleg is itt, rácsok mögül tekint ránk Szent János alakja. A tervek szerint visszakerül eredeti helyére, a vár elé egy újonnan épített kápolnába. (szg)

Irodalom
Sziblerné Varga Mária: A „Nepomuki kápolna” és a „Tikászkép” története. In.: Honismereti Híradó. Sárvár. XXII. évf. 2004. 2. szám.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H