×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
Mondunk 4 okot, amiért érdemes benézni a sárvári múzeumba

Mondunk 4 okot, amiért érdemes benézni a múzeumba

Az elmúlt években egyre több időt töltünk azzal, hogy megtervezzük az életünket. Köztük a nyaralást. Mit nézzünk meg, hová menjünk. Szűkös az idő, ezért érveket, okokat keresünk. Úgy gondoltuk, segítünk. Miért látogassunk el a sárvári múzeumba?

Természetesen egy mondat is elég lenne. Mert jó. Mert szép. Mert élmény. Közben eszünkbe jut még más is. Mert a nyári nagy melegben kellemes sétálni a termekben, a kiállítások között. A múzeum arra is éppen megfelelő hely, hogy tanulhassunk. Ma már minden pillanatban tanulunk, új információkat veszünk fel, raktározunk. Nálunk mindez több csatornán zajlik. A tárgyak, a térképek, a fényképek mellett átgondolt feliratokat olvashatunk. Sőt kérhetünk tárlatvezetést, de teremőreink szintén szívesen megválaszolnak egy-egy kérdést. És ott van még a hangulat.

Mégis a rövid mondatok után négy további érvet is felhozunk magunk mellett.

Irány a múzeum!

A Nádasdy-vár Sárvár kiemelt látványossága

Szerencsénk volt. A sárvári várat, várkastélyt nem rombolták le évszázadokkal ezelőtt. Ráadásul lakói mindig különös gondot fordítottak arra, hogy megóvják állapotát. Folyamatosan bővítették, szépítgették. A reneszánsz árkádsor, ablakpárkány, a barokk és a rokokó falfestmények, a klasszicista ablakkeretek és a belső udvar modern kori macskakövei jól megférnek egymás mellett.

Mindezeknek van egy fontos üzenete. Él a vár, él a sárvári várkastély. Hatalmas épülettömbjével, ötszögű belső udvarával, hátsó épületeivel és gyönyörű parkjával.

Mondunk 4 okot, amiért érdemes benézni a múzeumba

A fehér falak, a vöröscseréppel borított tető szinte mediterrán hangulatot áraszt. A belső udvaron padok, fák árnyékai segítik a pihenést. A múzeum pedig kiállításaival mutatja be a történelmet. Azt a történelmet, ami mindenkit érdekel. Hogyan élhettek egykor? Milyen környezet vette körül az itt lakókat?

A vár ezenfelül folyamatos programokkal várja vendégeit. A nyári hónapokra, nemcsak a hétvégékre, hanem a hétköznapokra is változatos kínálatot állítottunk össze.

Két hungarikum is a múzeumban

Idén két állandó kiállítást nyitottunk és új időszaki tárlatokat is ajánlunk. Előbbiek közé tartozik a Nádasdy huszárezred történetét bemutató két új terem, mellyel teljessé vált  Magyarország egyetlen huszárkiállítása. Eredeti tárgyak, egyenruhák mellett itt látható a Nádasdy huszárok ezredzászlója, illetve több személyes emlék.

Nemcsak a sárváriak, hanem a városba látogató vendégek számára is izgalmas a Sárvár személyesen című új állandó kiállításunk. Úgy gondoltuk, hogy a hagyományos történeti bemutatás helyett különféle érdekes téma segítségével tekintjük át az elmúlt évszázadokat. Másrészt nem a régi századokra koncentráltunk, arról ugyanis más kiállítási egységeink már szólnak, hanem az elmúlt egy évszázadra, illetve a hozzánk közeli évtizedekre. Egy gimnáziumi sapka, biciklis jelvény, sárvári sajtreklám ugyanúgy a tárlat része, mint egy imakönyv, emlékpohár vagy báli meghívó. Számtalan fénykép pedig a régi utcák, épületek hangulatát idézi.

Herendi készlet a sárvári múzeum időszaki kiállításán

Időszaki kiállításunk közül a torony második emeletén található makettkiállítást ajánljuk először. Még egy hónapig, július 31-ig tekinthető meg a Kastélyok a kastélyban tárlatunk.

Minden alkotás Szűcs Pál szakértelmét és türelmét dicséri. A Pécsen élő nyugalmazott rendőralezredes évtizedek óta a gyufák szerelmese. Természetesen nem azért, hogy rágyújtson, hiszen nem dohányzik, hanem mert minden egyes gyufadarab, ami a kezén átmegy, beépül egy kastély kicsinyített másába.

Nem egyszerű makettekről van szó, hanem gondosan felépített műalkotásokról. A külső mellett a belső tér is megcsodálható minden kastély esetében.

Van a sárvári múzeumban egy csodálatos hely. Mi úgy hívjuk, időszaki folyosó. Neve ellenére nem egy szűk, kicsi tér, hanem egy harminc méter hosszú, négy méter széles terem. Itt rendezzük időszaki kiállításaink egy részét.

Nyári ajánlatunk a világhírű herendi porcelánt bemutató Színek és formák tárlatunk. Fantasztikus és szemet gyönyörködtető műtárgyakat csodálhatunk meg. Ekkora kollekcióval az elmúlt években nem mutatkozott be a manufaktúra.

Inspiráló volt a munkatársak számára a történelmi helyszín, a kiállításra felújított tér. Klasszikus és modern. Ha két szóval kellene ajánlanunk a kiállítást, ezeket választanánk. Itt minden korosztály megtalálja azt, amit legszívesebben otthon is megcsodálna.

Két hungarikumot láthatunk az idén nyáron a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban. A huszárokat és a herendi porcelánokat. 

Nyomós érv egy sétára a múzeumban.

Este 9-ig nyitva vagyunk

Nemcsak egy nap, hanem a hét hat napján, keddtől vasárnapig. Reggel 9 órakor kinyitjuk a múzeum kapuját, hogy azt 21 óráig be se zárjuk. Nincs ebédszünet, nincs délutáni szieszta. 12 órán át várjuk vendégeinket.

Szerencsénk van, mert a vár legszebb termei a múzeum területén tekinthetők meg. A díszterem, melynek minden négyzetcentiméterét falfestmények díszítik, a legszebb magyarországi barokk termek közé tartozik. Innen közvetlenül átléphetünk a festett szalonsorra, ahol a berendezett termek igazi kastélyhangulattal segítik elképzelni az egykori hétköznapokat.

A Nádasdy-család történetét szintén itt ismerhetjük meg. A történelmi dinasztia a 16. századtól meghatározó tagja volt az arisztokráciának.

Egy másik bemutató teremben történeti üvegek sorakoznak, míg mellettük a bajor Wittelsbachok hagyatéka. A család tagjai a bajor királyi trónon ültek. Szívesen töltöttek el néhány hetet sárvári birtokukon és annak központjában a várban.

A két világháború között a kastély falai közt élt Ferenc herceg, aki négy lányával és két kisfiával, illetve gyönyörű feleségével rendkívül kedvelt alakjai voltak a sárvári mindennapoknak.

A herceg édesapja, III. Lajos király is szívesen utazott ide, sőt 1921-ben itt hunyta le örökre a szemét. A családi hagyaték porcelánjai, ezüstjei, festményei az egykori élet lenyomatai.

Részlet a sárvári múzeum szalonsoráról

A toronyba vezető lépcsők szintén élményt jelentenek. A facsigalépcső ugyanis évszázadok óta vezetnek fel két emeletnyi magasságba. Az első emeleti toronyszoba freskói a 18. század közepén készültek. Isteneket ábrázolnak, mint Zeusz, Aphrodité vagy Pallasz Athéné, illetve láthatjuk az építészet, az irodalom, a történelem, a teológia, a jog, az irodalom allegorikus ábrázolását.

A torony alsó szintjén a Carta Hungarica állandó térképtörténeti kiállításunk tekinthető meg. Gróf László adományozta a lapokat egykor a városnak. Izgalmas tanulmányozni a térképeket. Egyrészt Magyarország térképábrázolásának fejlődését ismerhetjük meg a 15. századtól a 19. század elejéig. A részletek is fontosak. A Duna vonalának ábrázolása, a Tihanyi-félsziget helye, váralaprajzok, valós és nemlétező települések, megyék, mind érdekes kincs.

A júliusban és augusztusban meghosszabbított nyitvatartás mellett azért döntöttünk, hogy vendégeink az egész napos fürdőzés után még az esti séta keretében bebarangolhassák a múzeum állandó és időszaki kiállításait. Az 1300 négyzetméteren változatos tárlatok és inspiráló környezet vár mindenkire.

Egy jó családi program

Mondunk 4 okot, amiért érdemes benézni a múzeumba

Tudnánk sorolni még az okokat, miért is érdemes ellátogatni a múzeumba. A díszterem freskói nemcsak történelmi események megörökítői, de a ma kor emberének egyben esztétikai élményt is jelentenek.

Egy múzeumi séta az ismeretszerzés mellett alkalmat ad arra, hogy ötletek szülessenek bennünk. Idegen szóval inspirálódjunk. A szalonok berendezése, a herendi kiállítás, a huszárok egyenruhája, egy fénykép mind számtalan lehetőség, hogy beugorjon egy ötlet.

Egy fontos dologról azonban nem feledkezhetünk meg. A család. A térképek felfedezése, a csigalépcső felderítése után beszéljük meg közösen, ki mit látott. Kinek mit volt a fontos? Láttad, a kis postás figurát az egyik térképen? És a huszárszablyákat? A vicces rajzokat?

Az élmény akkor a legjobb, ha közösen éljük át. Fogjuk meg a gyerekek kezét és fedezzük fel közösen a termeket, a folyosókat, a titkokat. 

Abból bizony sok van nálunk!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15500 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza