Keresés a weboldalon

Nagyjókai Farkas Vince

Sárvár, 1844. augusztus 17. – Csákvár, 1927. december 29. Katonatiszt, koronaőr-parancsnok

Nagyjókai Farkas Vince

Régi evangélikus nemesi család sarja volt, a nagyjókai Farkas família a Felvidékről származott. Több családtag is katonaként kereste a kenyerét, felmenői között magas rangú huszártiszteket találunk, egyik nagynénje, Erzsébet pedig az 1848-49-es szabadságharc első győzelme, a pákozdi ütközet magyar parancsnokának, Móga János altábornagynak volt a felesége. Vince édesapja, Ignác dragonyos kapitányként szolgált, feltehetően szolgálati helyéül jelölték ki számára Sárvárt, ahol Vince 1844. augusztus 17-én megszületett. Édesanyját, Lindner Alojziát gazdasszonyként jegyezték az anyakönyvbe, feltehetően ő adott szállást a kapitánynak. Házasságot sem kötöttek, csak röviddel 1865-ben Sárváron bekövetkezett haláluk előtt.

Vince iskoláiról nem tudunk semmit, talán a helyi elemi iskolát látogatta. Ő és bátyja, Sándor követve a családi hagyományokat, katonai pályára léptek, bár az idősebb fiú 19 éves korában, katonai akadémistaként elhunyt.

Vince előbb a vértes lovassághoz került, majd már főhadnagyként apja fegyverneméhez, a dragonyosokhoz lépett át. Amikor Ferenc József császár öccse, Miksa elindult, hogy Mexikó császára legyen, csapatához Farkas Vince is önkéntesként csatlakozott, mint a huszárszázad főhadnagya. Az alakulat parancsnoka, Carl Khevenhüller gróf is megemlékezett róla a naplójában. Mexikóban kitűnt vitézségével, amelynek nyomán mexikói és francia (ők kezdeményezték Miksa vállalkozását) kitüntetéseket is kapott, majd kapitánnyá lépett elő.

Mikor a mexikói forradalmárok kivégezték Miksát, Farkas Vince hazatért és a 10. huszárezrednél szolgált, majd az aradi honvédhuszárosztály parancsnoka lett.

1898-ban az uralkodó kinevezte a koronaőrség parancsnokává, ezt a tisztségét 1902-ig töltötte be. Parancsnoksága alatt épült meg a koronaőrség laktanyája, amelynek kapuzata fölé az ő arcképét helyezték el.

1902-ben nyugdíjazták, ezt követően felesége, Tamaskó Franciska csákvári birtokára vonult vissza, ahol időskorát csendes magányban töltötte. Házasságukra 1870-ben Veszprémben került sor, hamarosan megszületett két fiuk, Vince és Jenő. Ők úgyszintén katonatisztek lettek.

Nagyjókai Farkas Vince 1927 végén hunyt el, temetésére újév napján került sor a csákvári temetőben. A búcsúztatásra a koronaőrség is küldött képviselőket. A lelkész, Csővári Dezső a szertartást kihasználva üzent a katolikusoknak: „A temetésen ismét diadalmaskodott a pápistákon a lutheránusok felsőbbsége”. Talán arra célzott, hogy a szülők katolikus pap előtt kötöttek házasságot. A nagyjókai Farkas család sírja ma is áll Csákváron, a koronaőrség kezdeményezte annak felújítását. (szg)

 

Irodalom

Magyar nemzetiségi zsebkönyv II/1. kötet. Bp., 1905.

Kempelen Béla: Magyar nemes családok IV. kötet. Bp., 1912.

Koronaőrség emlékkönyve.

 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H