Keresés a weboldalon

Munkatársunk könyvének bemutatója

Munkatársunk könyvének bemutatója

2017.11.26

2017. december 5-én, 17 órakor kerül sor a múzeum dísztermében Szibler Gábor: Az első világháború emlékezeti helyei Sárváron (1920-1945) című kötetének bemutatójára. A könyvet Katona Attila, az ELTE-SEK történésze mutatja be.

A Nádasdy Ferenc Múzeum a 100. évforduló kapcsán többféle kezdeményezéssel emlékezik meg az első világháborúról. Időszaki kiállítás és saját honlap mellett most egy könyv megjelentetésével csatlakozik a centenáriumi megemlékezésekhez.

Szibler Gábor könyvében az emlékműállítás lassú, rögös útjait járhatjuk végig. Megtudhatjuk, melyek voltak azok jogszabályok, amelyek nemcsak lehetővé tették, de elő is írták a méltó emlékhelyek létesítését. Sárváron az 1920-as évek gazdasági problémái rendre elodázták a rendeletek teljesítését, és csak félmegoldások születhettek. A könyv sorra veszi azokat az emlékműveket, emlékhelyeket, amelyek a városban létesültek az első világháború hősi halottai számára.

A városi temetőben nyugvó katonák és hadifoglyok sírjainak rendezésével létrehozott emlékhelyről és az itt lezajlott ünnepségekről is részletesen tudósít a könyv. A városnak nyilvános emlékhelye először a Várpark felavatását követően létesülhetett, bár a liget sarkába állított pad nem tudta betölteni a méltó emlékezés feladatait.

Első világháborús hősi szobor Sárváron

Csak nagy összegű kölcsön felvételével kezdhette meg Sárvár elöljárósága a szoborállítás lépéseit. A kötetből megtudjuk, hogyan és mikor, milyen körülmények között zajlott a pályáztatás, kik pályáztak, és azt is, hogy milyen pályaművek keletkeztek. A Vas Megyei Levéltár és a Nádasdy Ferenc Múzeum anyaga lehetőséget nyújtott arra is, hogy néhány pályaművet képi valójában is feltüntessen a szerző. A kötetben az is szerepel, hogy miért húzódott el évekig az elkészült szobor felállításának ügye, hogyan gyűjtötték össze az elesett katonák névsorát, és milyen háttértárgyalások zajlottak a mesteremberekkel. 

Komoly vita előzte meg a szobor helyének kijelölését is, és kiderül, hogy miért nem készült filmfelvétel az átadási ünnepségről. Az esemény kiemelkedő jelentőségéről a rengeteg képi forrás (fotó és képeslap) tanúskodik, ahogy a meghívott méltóságok és szervezetek névsora is. Nem záródik itt a könyv, hiszen a címből adódóan 1945-ig kíséri végig az emlékmű történetét, amelynek során a városi életben betöltött szerepe is kidomborodik. A szerző magyarázatot keres a szobron látható jelképek mibenlétére, és azok ellentmondásaira. Rövid kitekintést kaphatunk arról is, milyen volt az emlékhelyek utóélete 1945 után.

A függelék pedig a hősi halottak és a temetői sírokban nyugvó katonák névsorával és halálozásuk körülményeivel, valamint a pályaművek tervezeteivel gazdagít minket.

A Sárvár Város Önkormányzata, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által támogatott, képekkel gazdagon illusztrált könyv nemcsak a sárváriak, hanem az első világháború, a művészetek és a várostörténet iránt érdeklődők számára is izgalmas olvasmányt ígér.

Szibler Gábor,  a sárvári múzeum munkatársának könyvbemutatója

Szibler Gábor: Az első világháború emlékezeti helyei Sárváron (1920-1945)

Könyvbemutató

2017. december 5. (kedd) 17 óra

a Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme

a vendégeket köszönti

Kondora István Sárvár Város polgármestere

a könyvet bemutatja

dr. Katona Attila PhD ELTE BTK Savaria Történelem Tanszék Szombathely

 

A belépés díjtalan.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H