Keresés a weboldalon

Megnyílt Magyarország egyetlen huszárkiállítása

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban megnyílt Magyarország egyetlen huszárkiállítása

2015.07.24

Hivatalosan is megnyitották a sárvári múzeum egyik szárnyában a Mi vagyunk a huszárok című állandó kiállítást, mely Magyarországon az egyetlen önálló tárlat a legmagyarabb fegyvernem történetéről, fegyvereiről, egyenruháiról, mindennapjairól. Egy sok szálon futó történetbe kezdett a múzeum, melyet most a nagyközönség elé tár.

A rekkenő hőség ellenére csordultig megtelt díszteremben várták a megnyitó kezdetét a huszártisztek fiai és lányai, a hagyományőrző huszárok, köztük a 4. Hadik András honvéd huszárezred, a császári és királyi 11. huszárezred, és természetesen a Nádasdy huszárezred történeti hagyományait a mában folytató képviselői. A kiállítás létrehozásában közreműködő mesteremberek, a tervezők, az informatikai háttért biztosító szakember, a múzeum és az önkormányzat munkatársai, a helyi, a megyei és az országos politikai élet szereplői, mindazok, akik a tervezés elejétől a megnyitó napjáig részt vettek a hatalmas projektben.

Huszár hagyományőrzök Tökölről a sárvári múzeumban

Csütörtökön megnyílt Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása. A Zeneiskola fanfárosainak bevezetője után a házigazda szerepében Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy múzeum életében a jegyvásárlástól a tárlatvezetéseken át az éjszakai programokig mindegyik egyaránt fontos. Mégis egy kiállítás megnyitása a legfontosabb, főleg ha egy olyan állandó kiállításról van szó, melyből nem sok található Európában, Magyarországon pedig csak egy, Sárváron. 

Polgármesteri és miniszteri köszöntők

Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató, Kondora István Sárvár polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő huszárok gyűrűjében

Kondora István, Sárvár Város polgármestere legszívesebben elénekelte volna a Huszárgyerek, huszárgyerek szereti táncot című dalt, sőt ehhez még táncra is perdült  volna, de a nyári nagy melegben inkább köszönetét fejezte ki a magyar kormányzatnak, hogy nemcsak odafigyel a vidéki múzeumokra, hanem támogatási rendszerével ösztönzi folyamatos megújulásukat. A kiállítás ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült. A tervezésétől a megvalósításig hosszú út vezetett, mely egy jól működő közösséget még jobbá tesz, még inkább összekovácsol. A város egy olyan kiállítással gazdagodott, melyet bármikor büszkén megmutathat, melyre mindig szívesen várja vendégeit. Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben üdvözölte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a kiállítása hatalmas érdeme, hogy Magyarország első állandó huszárkiállításaként a huszárságot mint a hadtörténelem kiemelkedő intézményét mutatja be. A mézeskalács huszárfigurák és a mesehősök, az adomák és a legendák világa helyett itt és most a világhírű elitkatonák történetével találkozhatunk.

Ágh Péter: 750 millió a sárvári várra

Ágh Péter Sárvár országgyűlési képviselője

Ágh Péter országgyűlési képviselő az I. világháború nagy huszár csatájára emlékezett, amikor 1914 decemberében a lengyelországi Limanovánál megállították az előretörő orosz csapatokat. Az esemény helyszínén tett személyes látogatása során győződött meg arról, hogy a magyar katona, a magyar huszár helytállása példaértékű volt. A kiállítás kapcsán kiemelte, hogy Sárváron nemcsak őrzik, hanem méltó módon és érthetően mutatják be a huszárság történetét. A munka azonban nem áll le, ugyanis Ágh Péter itt jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében a sárvári Nádasdy vár a Nemzeti Várprogram keretében 750 millió Ft-ot kap állagmegóvásra és turisztikai fejlesztésre. Szavai után a hagyományőrző huszárok kíséretében a megjelentek átvonultak a kiállítás első termébe, ahol Ágh Péter, Kondora István és Takács Zoltán Bálint átvágták a nemzeti színű szalagot és hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a sárvári huszárkiállítást.

Hivatalosan is megnyitották a sárvári huszárkiállítást

A múzeum barátai végül a nagy bástya tetején finom marharaguval várták a kiállítás közönségét.
A kiállítás júliusban és augusztusban keddtől vasárnapig 9 órától 21 óráig látogatható. A kiállítás megnyitásával párhuzamosan elindult a tárlat folyamatosan bővülő hivatalos weboldala, ahol nemcsak a kiállításról olvashatnak, hanem számos történetet huszárokról, fegyverekről, eddig kevésbé érintett témákról. Természetesen a múzeum a kiállításhoz programokat is szervez, melyről szintén az oldalon tájékozódhatnak. A kiállításnak külön facebook oldala van, melyhez bármikor érdemes csatlakozni.
 

Vegyék Önök is birtokba kiállításunkat!

Júliusban és augusztusban hétfő kivételével minden nap 9 órától 21 óráig várjuk Önöket.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H