Keresés a weboldalon

Medvegy Antal

Szarvas, 1920. július 30. – Sárvár, 1994. május 18. Pedagógus, iskolaigazgató, író, publicista.

Medvegy Antal

Az evangélikus Medvegy Antal elemi és középiskoláit szülővárosában, Szarvason végezte. Ezt követően a soproni evangélikus teológián folytatta a tanulmányait. 1942-ben szentelték pappá, egy ideig segédlelkészként tevékenykedett. Ezalatt elvégezte a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-történelem szakát, ahol 1946-ban diplomázott. Kőszegen a Gyurácz Ferenc Evangélikus Gimnáziumban kezdett tanítani, 1947-48-ban az abból levált általános iskola igazgatója lett. 1949-ben a Jurisich Miklós Gimnázium tanára lett, amelynek 1952-53-ban igazgatója is volt. A kőszegi tanítóképzőt 1953-ban Sárvárra helyezték, akkor Medvegy Antal is átköltözött. Nehezen viselte el a határsáv zártságát, ahova bejutni szinte lehetetlen volt – írta róla nekrológjában Szalay Jenő gimnáziumigazgató. Amikor 1955-ben a tanítóképző újra Kőszegre tette át székhelyét, ő már nem ment vissza, itt maradt Sárváron. A helyi, 1956-tól Tinódi Sebestyén nevét viselő gimnázium tanára, majd 1957-től igazgatója lett. Ezt a megbízatást egészen nyugdíjba vonulásáig, 1980-ig töltötte be.
Irányítása alatt az intézmény jelentősége és hírneve emelkedett, több országos programban, pedagógiai kísérletben vett részt. Útjára indította a Diákírók, diákköltők országos pályázatát, amely 1970 óta Sárváron tartja éves találkozóját. Az 1958-59-es tanévtől kezdve a gimnázium rendszeresen adott ki évkönyvet. 1963-64-ben megépült az iskola északi szárnya, benne új tantermekkel és díszteremmel.
A gyakorlati tevékenysége az iskola keretein is túllépett. Az oktatás a szívügye volt, ezért számos pedagógiai szervezetben munkálkodott. A Magyar Pedagógus Társaság megyei szervezetét működtette, sőt az országos elnökség is tagjai közé választotta. A Pedagógus Szakszervezet Központi Vezetőségében és a TIT-ben is munkálkodott. Ez utóbbinak megyei elnökségi tagja is volt, a környék falvaiban előadásokat tartott.
Tagja volt a községi, majd városi tanácsnak, a végrehajtó bizottságnak. A Városszépítő Egyesület 1969-es újraalakulása is neki köszönhető, amelynek elnökségi tagjává választották. Szorgalmazta a Sárvári Hírlap megindítását, amely 1989-ben vezetett eredményre.
Pedagógia folyóiratokban, periodikákban rendszeresen, a hatvanas évektől jelentek meg írásai. Különösen a Köznevelés közölte időről-időre tanári tapasztalatait összegző, humorral átitatott munkáit. Önálló kötetei is megjelentek: Gimnázium vidéken (1968), Elszürkülésem története (1972), Jónás (1989).
Sárvár példamutató, kiemelkedő személyisége volt. A soproni temetőben helyezték végső nyugalomra. 2014 áprilisában Medvegy Antalról nevezték el a működése alatt megépült gimnáziumi dísztermet.

Irodalom
Szalai Jenő: In memoriam Medvegy Antal 1920-1994. In. Sárvári Hírlap. 1994. június 3. 4. o.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H