Keresés a weboldalon

Masát Mihály

Pusztaenyed, 1857. szeptember 15. - Sárvár, 1936. augusztus 1. Uradalmi jószágkormányzó.

Masát Mihály

Középiskoláit Pozsonyban végezte, ezután gazdasági gyakornokként a Csallóközben dolgozott. 1875-ben beiratkozott Magyaróváron a gazdasági akadémiára, itt négy évvel később gazdatiszti oklevelet szerzett. 1880-ban a bajor királyi hercegi uradalomhoz került, előbb Pornóapátiba gazdasági gyakornoknak, majd 1882-ben a sárvári uradalomhoz. 1887-től a rábasömjéni, 1898-tól a káldi gazdaság intézője volt, 1900-ban léptették elő Sárváron az uradalom jószágkormányzójává.
Keze alatt a gazdaság jelentős fejlődésnek indult, növekedtek a hozamok, új fajták honosodtak meg mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés területén. Emellett Sárvár közéletében is kiemelkedő szerepet töltött be. Rendszeres résztvevője volt a társasági eseményeknek, a képviselőtestületnek, egyes civil szervezeteknek, Vasvármegye törvényhatósági bizottságának és az Országos Magyar Gazdasági Egyesületnek. 1908-ban alelnöke lett az újonnan alakult Sárvár és Vidéke Állatvédő Egyesületnek, és tagja volt a Vöröskereszt Egylet Sárvári Fiókjának is. Szintén alelnöke volt a Vasmegyei Gazdasági Egyesületnek, sok eredményes gazdasági akció fűződik a nevéhez.
Az első világháború során is sokat tett a rászorulókért. 1915-ben a Vöröskereszt számára III. Lajos bajor király és felesége megbízásából 11 szobát teljes ellátással a sebesült tisztek rendelkezésére bocsátott. Egy évvel később a városi lakosság ellátására 20 vagon elsőosztályú búzát adott az elöljáróságnak. Ezen felül a jótékonysági estek, segélyakciók rendszeres résztvevője volt, feleségével együtt támogatta a rászorulókat, a hiányt szenvedőket, a menekülteket.
1919 februárjában a bajor uradalmat államosították, ekkor Masátot állásából felfüggesztették. A Tanácsköztársaság bukása után állhatott újra az uradalom élére.
Tevékenységéért több kitüntetést is kapott, így a bajor Királyi Szent Mihály-lovagrendet, a Ferenc József-rend tisztikeresztjét és a magyar polgári érdemkereszt III. osztályát. Kitüntették mezőgazdasági munkásságáért (1914), kinevezték magyar királyi gazdasági főtanácsossá, valamint aranyokleveles gazda címet kapott a magyaróvári akadémiától.
Feleségétől, Farkas Erzsébettől két fia, Ernő és Ferenc, valamint egy lánya, Margit, született. (szg)

Irodalom
Sárvári Járási Hírlap. 1915. május 16.
Sárvári Járási Hírlap. 1916. augusztus 27.
Magyar Társadalom Lexikonja. Budapest, 1930.
Állatvédelem. 1908. 8. szám
Halász Imre (szerk.): Vas megyei fejek. Szombathely, 1930.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H