Keresés a weboldalon

Magyarász Flórián

Sárvár, 1879. május 19. - Sárvár, 1951. május 5. Földbirtokos, városbíró.

Magyarász Flórián katonaképe

Magyarász Flórián földbirtokos és Horváth Terézia fia volt.

Katonai szolgálatát a 83. gyalogezrednél töltötte le, majd az első világháború kitörésekor a 18. honvéd gyalogezredbe hívták be. Az orosz fronton hét hónapot töltött, innen betegen került haza. 1917-ben, mint földbirtokost, mezőgazdasági érdekből mentesítették a további katonai szolgálat alól. A tartalékos tizedesi rangig vitte.
Hazatérve bekapcsolódott a városi közéletbe. Közel húsz éven keresztül, 1921 szeptemberétől 1939 júliusáig töltötte be a helyettes városbírói tisztségét. Ez idő alatt többször is helyettesítette előbb a betegeskedése miatt gyakran kezelésekre utazó Pleszkáts Imrét, majd Eőry Vilmost, akinek 1935-ös lemondása idején hónapokig a város tényleges vezetője volt. 1939. július 21-én a képviselőtestület végül őt választotta meg városbírónak, ezzel hivatalosan is Sárvár első embere lett. Helyettes városbírósága idején végrehajtott fásítási és virágosítási érdemeit a belügyminiszter 1937-ben oklevéllel ismerte el. Tagja volt a Sárvár és Vidéke Hitelszövetkezetnek, a Fontharcos Szövetség sárvári szervezetének is.
Nehéz időkben volt kénytelen városbírói tisztségét betölteni, a második világháború évei alatt egyre súlyosabb döntéseket kellett meghozni. A városban előbb lengyel gyűjtő-, majd jugoszláv internálótábor, a német megszállást követően pedig zsidó internálótábor létesült. A képviselőtestület működése azonban egyre inkább akadozott, 1944 tavaszától már nem is ült össze. A település irányítása a főszolgabíró és a jegyző kezébe került, a választott testület működését felfüggesztették. A korábbi években azonban még sor került olyan döntésekre, mint a kertvárosi kápolna felállítása, ONCSA-házak építése a kertvárosban, villamosítások, út- és utcaépítések, -burkolások vagy épp a Rába-szabályozás folytatása.
Magyarász Flórián városbírói megbízatása a második világháború végén megszűnt. A szovjetek bevonulását követően a helyén maradt, majd 1945. július 9-én a képviselőtestületi választások eredményeként Tipsits József vette át a helyét. Magyarász Flórián azonban esküdtként 1948-ig tagja maradt az elöljáróságnak. 
Magyarász Flórián felesége Udvardy Ágnes volt, akitől egy fia, Pál született. A sárvári temetőben helyezték örök nyugalomra a szívbénulásban elhunyt egykori városbírót.(szg)

Irodalom
Doromby József: A volt cs. és kir. 83-as és 106-os gyalogezredek története és emlékkönyve. Bp., 1934. 298.
VamL V.K. 68. Sárvár Nagyközség iratai. Képviselőtestületi jegyzőkönyvek.

Adatok a "Felszabadulási emlékkrónikához". Írta Budai László volt községi vezetőjegyző. Nádasdy Ferenc Múzeum Adattára 2000.1. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H