Keresés a weboldalon

Leporoljuk az évszázadokat. Kiállítás a múzeumban

Leporoljuk az évszázadokat. Kiállítás a múzeumban

Sylvester János, Dévai Bíró Mátyás, Pesti Gábor, Frankovits Gergely, Magyari István, Nádasdy Pál, Joannes Bocatius, Pázmány Péter, Zvonarics Mihály, Lethenyei István. Két évszázad szellemi elitje, akik mind hallottak Sárvár nagy híréről. Most a múzeum összehozta őket, hogy egyszer és utoljára találkozzanak egymással.

2014. március 2-ig tekinthető meg a sárvári múzeum új időszaki kiállítása, mely a Nádasdy család mecénási tevékenységének eredményeit mutatja be. A tárlat a könyvet állítja középpontjába, ugyanis a XVI-XVII. században a kultúra továbbélésének és továbbadásának nélkülözhetetlen eszköze volt a könyvnyomtatás.
A Nádasdy Ferenc Múzeum új időszaki kiállításának nem titkolt célja, hogy egyben mutassa be azokat a munkákat, melyek a Nádasdy család mecénási tevékenységének köszönhetően jöttek létre egy olyan korszakban, amikor a Magyar Királyság előtt gazdasági, hadászati, politikai kihívások tornyosultak.
Mátyás király halála után (1490) négy évtized sem telt el, amikor az elismert közép-európai nagyhatalom, a Magyar Királyság szinte egyik napról a másikra lekerült a térképről. A megállíthatatlan Oszmán Birodalom seregei 1526. augusztus 29-én a mohácsi csatamezőn nemcsak vereséget mértek a királyi csapatokra, de a szultán bevonult az ország fővárosába, Budára is. A Magyar Királyság sorsáról már nem itt döntöttek, hanem egy közelibb és egy távolibb fővárosban, Bécsben és Isztambulban. A meghozott döntéseket nagyhatalmi érdekek befolyásolták.
A következő másfél évszázad minden pillanata a túlélésről szólt. Nemcsak a Magyar Királyság függetlenségének visszaszerzése volt a cél, hanem az azt összetartó erők átmentése is. Utóbbiak sorába tartozott a kultúra, melynek fennmaradásában jelentős szerepet játszottak a főúri udvarok. Észak-keleten a Perényiek, észak-nyugaton a Thurzók, Erdődyek, dél-nyugaton a Zrínyiek. Nyugat-Magyarországon pedig két család, a Batthyányak és a Nádasdyak.
Kiállításunkon utóbbiak mecénási tevékenységének eredményeit mutatjuk be a könyvkultúrán keresztül. A Kék Szalonban a család és a korszak vázlatos bemutatását tekinthetik meg, míg a torony alsó szintjén azokat a munkákat, melyek a Nádasdy birtokokon működő nyomdákban látták meg a napvilágot.

mint kinek az orrából nőtt ki a szarva

Leporoljuk az évszázadokat. Kiállítás a múzeumban

A tárlat a teljességre törekedve mutatja be azokat a nyomtatványokat, melyeket ma is nyilván tart a magyar történeti kutatás. Majd minden szerző neve megjelenik az iskolai tankönyvekben, hiszen a magyar művelődéstörténet aranykönyvében van a helyük. Sylvester János Újtestamentum fordítása, a magyar nyelvről írt első tankönyv, Magyari István híres munkája, a Sok romlásoknak okairól, Nádasdy Pál imádságos könyve mind olyan munka, melynek ismerete nélkül nem érthetjük meg a korszak törekvéseit.
Pesti Gábor Bécsben megjelent Evangélium fordítása, Heltai Gáspár 1562-ben Kolozsváron napvilágot látott Újtestamentuma szintén ritka darabjai a kiállításnak. Megtekinthető egy 1558-ban Lyonban megjelent Biblia is, mely a Nádasdy család könyvtárában található, és a Fekete bég, Nádasdy II. Ferenc (1555-1604) kapott ajándékba. Pázmány Péter Felelet című munkája Magyari István nagy írására adott válaszként született.
A sárvári Nádasdy udvarban írta Dévai bíró Mátyás a magyar helyesírással foglalkozó kis könyvecskéjét valamint első evangélikus tanításait. A munkák Krakkóban jöttek ki a nyomdából, de sárvári kötődésük kétségtelen. Sárváron is megjelent Szikszai Fabricius Balázs szótára, mely témák szerint csoportosítva közli a latin szavak magyar megfelelőit. Szerzőnk szerint a rinocérosz nem más, mint kinek az orrából nőtt ki a szarva.

Leporoljuk az évszázadokat. Kiállítás a múzeumban

A Nádasdy Ferenc Múzeum új időszaki tárlata igazi kincsestár, mely leporolta az évszázadokat azokról a munkákról, mely nélkül nem érthetjük meg a XVI-XVII. század történéseit, de egyben korunk hajszálgyökereit is itt kereshetjük. 
A hagyaték. A Nádasdy család mecénási tevékenységének eredményei 
Időszaki kiállítás a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban 2014. március 2-ig 
Megtekinthető hétfő kivételével 9 órától 17 óráig


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H