Keresés a weboldalon

Krausz Sándor

Sárvár-Vármellék, 1896. június 20.– Harka-Kópháza, 1945. március 15. Kereskedő, vállalkozó, gyáros, képviselőtestületi tag, hitközségi elnök.

Krausz Sándor katonaképe

Krausz József fia. Mosonmagyaróváron, majd Bécsben szerezett kereskedelmi diplomát, több nyelven beszélt. 1914-től az orosz fronton harcolt tüzérként, de fogságba esett. 1918-ban főhadnagyként tért haza. 1929-től apja társtulajdonosa volt a vállalkozásaiban, a Sárvári Első Vajkiviteli Vállalatnál, a Sárvári Új Téglagyárnál és a kereskedésben. Apja halála után egyedül vitte tovább a cégeket, modernizálta a gyártótechnológiát, új piacokat keresett termékeinek. Vajkészítménye eljutottak Németországba, Dániába, de még a Vatikánba is.
Édesapja nyomdokain haladva szintén tagja lett a városi képviselőtestületnek, ő is betöltötte a hitközség és a Sárvári Kereskedelmi Kör elnöki tisztét. A második világháború alatt azonban a fennálló törvények értelmében képviselői tagságát megszüntették, vállalkozásaiban korlátozták, majd többször is munkaszolgálatra vitték.

Felvétel Krausz Sándor egykori házáról a Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményében

1944-ben családjával együtt a gettóba, majd újra munkaszolgálatra került. Innen már nem térhetett haza, tífuszban halt meg az ország nyugati határán. Tömegsírba temették, de a később kihantolt maradványok között nem sikerült azonosítani az övét. Jelenleg a rákoskeresztúri temető közös sírjában nyugszik.
Feleségétől, Fischl Józsa Máriától két gyermek, egy leány és egy fiú született. A háború után az özvegy rövid ideig igazgatta a vállalatokat, de 1948-ban államosították az üzemeket. A Krausz-család ekkor elköltözött a városból. Lakóházuk, amely jelenleg a Tüdőgondozó és Tüdőszűrő Állomásnak ad otthont, azonban megcsodálható a Rákóczi úton.


Irodalom
Szibler Gábor: A Krausz-család története és szerepe Sárvár életében I-II. In.: Honismereti Híradó, Sárvár. 2004. és 2005. száma
A volt cs. és kir. 83-as és 106-os gyalogezredek története és emlékkönyve. Budapest, 1934.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H