Keresés a weboldalon

Koncert a múzeumban a zene világnapján

Koncert a sárvári múzeumban a zene világnapján 2015. október 1-jén

2015.09.25

A Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében a zene világnapján, 2015. október 1-jén (csütörtökön) 18 órakor Pék Marianna, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára ad koncertet. A zene világnapján Bach, Schubert, Chopin és Debussy művek csendülnek fel. A koncertre a belépés díjtalan.

Yehudi Menuhin, a világhírű karmester és hegedűművész 1975-ben javasolta, hogy október első napján az egész világon a zene játssza a főszerepet. A zene világnapja alkalmából Pék Mariannaa klasszikus zene néhány gyöngyszemével varázsolja el közönségét.
 
A koncert műsora
J. S. Bach: e-moll angol szvit
F. Schubert: f-moll fantázia
    Közreműködik Bejcziné Németh Tünde zongorán
 
F. Chopin: cisz-moll nocturne
F. Chopin: cisz-moll impromtu
C. Debussy: G-dúr Trio
    Közreműködik Kovács Éva hegedűn és Pothárn Margit csellón

Pék Marianna ajánlója

„A zene a legtitokzatosabb és legemelkedettebb dolgokat is elmondja, amit a lélek érez és megálmodik. Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó. A végtelent tárja fel.”
 
Kedves zeneszerető Sárváriak és kedves Vendégek!
 
George Sand fenti gondolatával egyetértve s annak jegyében szeretném tisztelettel és szeretettel meghívni Önöket zongorahangversenyemre, amely a Nádasdy Ferenc Múzeumban, 2015. október 1-jén, a Zene Világnapján 18 órakor lesz.
Ezt az ünnepet Yehudi Menuhinnek köszönhetjük, aki 1975-ben javasolta az UNESCO-nak, hogy a zenéé legyen ez a nap legyen az egész világon.
Felvetődhet a kérdés: Mi szükség van arra, hogy a zenének világnapja legyen, hiszen manapság talán nincs is olyan ember, aki ne hallgatna zenét valamilyen módon – akár minden nap, akár tévéből, rádióból, ilyen-olyan mobil eszközökből szabad téren, koncerttermekben…
Mégis, ha meggondoljuk, érdekes, felemelő és különleges lenne, ha egyszer egy évben ezen a jeles napon muzsikusok sokasága töltené be Sárvár utcáit, tereit, parkjait, éttermeit, még a zegzugos kapualjakat is, és zengne a város a duók, triók, vonósok, fúvósok, kórusok, zenekarok és akár a könnyű-, akár a népi, akár a klasszikus zene képviselőinek hangjától.
Hogy a neves angol zeneszerzőt, Elgart idézzem: A levegő tele van muzsikával… mindössze annyit kell tenned, hogy jó mélyeket lélegzel.
Addig is, míg megvalósul ez a kissé utópisztikus elképzelés, a mostani október elseje estéjén a zongora- és kamarazene-muzsika néhány gyöngyszemével szeretném Önöket megajándékozni.
 
Először J. S. Bach e-moll angol szvitje csendül fel, mert egy ilyen napon koncert nem múlhat el az ő felemelő, mennyei muzsikája nélkül.
Majd Schubert belső feszültségekkel teli, boldog-szomorú, de leginkább melankolikus f-moll fantáziája következik. A mű négy kézre íródott, aki velem muzsikál: Bejcziné Németh Tünde, a celldömölki és a szombathelyi zeneiskola tanára.
Ezután két Chopin-mű hangzik fel a szerző összetéveszthetetlen, szívszaggató harmóniavilágával és kirobbanó szenvedélyességével.
Végül Debussy G-dúr Trióját hallhatják, mely a nagy impresszionista mester egyik ifjúkori műve, éppen ezért leginkább a későromantika hatása fedezhető fel benne. A mű megszólaltatásában velem tartanak: Kovács Éva – hegedűvel – a sárvári és Pothárn Margit – csellóval – a szombathelyi zeneiskola tanárai. 
 
Remélem, sikerült felkeltenem érdeklődésüket! Kodály Zoltán szavaival búcsúzom: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi … azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”
 
Szeretettel: Pék Marianna, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H