Keresés a weboldalon

Kisfaludi Strobl Zsigmond életműkiállítása

Kisfaludi Stróbl Zsigmond életműkiállítása a sárvári múzeumban

2019.04.25

Születésének 135. évében vándorkiállítással emlékeznek a magyar szobrászat nemzetközileg is elismert alkotójára. Kisfaludi Strobl Zsigmond életművének válogatása három hónapig tekinthető meg a sárvári múzeum időszaki kiállításán.

Hét évtizedes alkotói pályája során készített szobrot Kossuth Lajosról, Darányi Ignácról, Rákóczi Ferencről, de G. B. Shawról, a Nobel-díjas íróról, Lord Rothermere-ről, a magyar revízió támogatójáról és Erzsébet hercegnőről, a jelenlegi brit királynőről is. Legismertebb alkotása közé tartozik a budapesti Szabadság-szobor (Felszabadulási emlékmű, 1946). Az 1921-ben a trianoni békeszerződés után az elveszített magyar területek emlékére a Szabadság-térre állított irredenta szoborcsoport Észak című kompozíciója szintén az ő kezét dicséri.

Kisfaludi Strobl Zsigmond hatalmas életművéből negyvenegy alkotást bemutató válogatás látható 2019. június 2-ig a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond kiállítás a sárvári múzeumban. Szörényi Éva, 1950

A művész hagyatékát a zalaegerszegi Göcseji Múzeumra bízta, ahol a hetvenes évektől állandó kiállításon mutatják be az alkotásokat. Az életpálya tudományos feldolgozását szintén a múzeumban végzik. Az épület felújítása miatt a tárlatot tavaly bezárták, de a muzeológusok úgy döntöttek, hogy vándorkiállítás keretében az ország több pontján bemutatják Kisfaludi művészetét.

A szobrok, plakettek segítenek megismerni és megérteni az életpálya fordulatait, főbb állomásait. Az életpálya egyik fontos jellemzője a kemény munka és sokáig a nélkülözés. Hiába ismerték fel korán tehetségét, már 1910-ben kiállításon vett részt, ez nem jelentette az anyagi biztonságot. Erre másfél-két évtizedet várnia kellett. Ezek az évek is azonban díjakkal és megbízásokkal teliek.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond kiállítás a sárvári múzeumban. Lovas huszár, 1928

A sárvári kiállításon ismert és kevésbé ismert alkotások láthatók, tervek, plasztikák és érmék. Legkorábbi művei közé tartozik az 1910-ben készült Mosó leány, vagy az egy évvel későbbi Finálé című többalakos kisplasztika. Megcsodálhatjuk az 1928-ban Ipoly-díjjal elismert Madonna szobrot, melynek érdekessége, hogy Kisfaludi a fát választotta alapanyagnak.

Megtekinthetjük a már említett Erzsébet hercegnő és G. B. Shaw szobrát, de az Észak kompozíció és a Szabadság-szobor tervét is. Láthatunk huszáremlékeket 1928-ból, a Lovas huszárt s a Kardját néző huszárt. Szent Imre herceg, illetve Darányi Ignác emlékművének kismintáját szintén tanulmányozhatjuk. Jól ismert alkotás az Ózdi kohász. Az érmék 1911-től 1970-ig válogatnak az életműből. Két olajfestmény pedig a mestert műtermében örökít meg az 1950-es években. Utóbbiak Zádor István és Vidovszky Béla alkotásait.

A kiállításban elhelyezett digitális infopult segíti a mélyebb elmélyülést.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond kiállítása a sárvári múzeumban. Felszabadulási főalakjának emlékmű kismintája, 1946

Kisfaludi Strobl Zsigmond. A klasszikus szépség mestere

időszaki kiállítás a Nádasdy Ferenc Múzeumban

Megtekinthető 2019. június 2-ig.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H