Keresés a weboldalon

Múzeumi csábítás

Kiállítások a sárvári múzeumban 2019-ben

2019.01.08

2019-ben sűrű kiállítási programmal jelentkezünk. Nemcsak időszaki tárlatokkal várjuk vendégeinket, hanem állandó kiállításaink megújításával is. Változatos témákkal készülünk a történelem, a hadtörténet, a képző- és iparművészet terén egyaránt.

A sárvári várkastély három emeleti szárnyán állandó kiállítások és időszaki tárlatok várják az érdeklődőket. A torony felvezető emeletén a 15. századtól a 18. századig terjedő időszakban készült történeti térképeket bemutató Carta Hungarica kiállításon kereshetjük meg saját településünket.

Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása természetesen a legmagyarabb fegyvernemmel ismertet meg minket. A kastély egykori bajor korszakára emlékeztet a porcelánokat, ezüst tárgyakat, festményeket bemutató kincskiállítás. Az elmúlt évszázadok történeti üvegeit szintén megismerhetjük.

A freskókkal borított díszterem és a hozzácsatlakozó szalonsorban pedig a reneszánsztól a 18. század végéig követhetjük nyomon a bútorok történetét. Az egyik teremben a Nádasdy család 16-17. századi történetét foglaljuk össze. A Nádasdyak nemcsak a város, hanem az ország történetében is meghatározó szerepet játszottak.

A család tagjai kiemelkedő alakjai voltak a politikának. Nádasdy Tamás nádorként, dédunokája, Nádasdy III. Ferenc pedig országbíróként jutott fel a ranglétrán. A nádor fia, a törökök által fekete bégként emlegetett Nádasdy II. Ferenc nemcsak a császári, királyi udvarba volt bejáratos Bécsben, hanem a magyarországi hadszíntéren is letette névjegyét. Fia, Pál pedig az evangélikus egyház javára tett szolgálatot imádságos könyvének összeállításával, illetve kiadásával.

Az egyes családtagok sokoldalúságát mutatta, hogy mindegyik támogatta a kultúrát. Anyagilag számos könyv megjelenését segítették. Sokan mondtak nekik köszönetet, hogy hozzájárultak munkájuk létrejöttéhez. Mindehhez az anyagi hátteret európai szintű gazdaságirányításukkal érték el. A család koraújkori életének szép emléke a sárvári vár. A termekben sétálva érdemes felidézni emléküket, amit az itt őrzött tárgyak is segítenek.

Az idén négy időszaki kiállítást nyitunk, de két állandó kiállításunkat is egyrészt kiegészítjük, másrészt teljesen újjáépítjük. Február 15-ig pedig még megtekinthető a magyar bicskamesterség jelenét bemutató kiállításunk.

Még mindig huszárok vagyunk!

Kiállítások a sárvári múzeumban 2019-ben. Részlet a huszárkiállításból

Úgy gondoltuk, ideje folytatni a 2015 nyarán megnyílt állandó kiállításunkat, mely a múzeum sokrétű emlékanyagára építve mutatja be a huszárok történetének fordulópontjait, fegyvereit, egyenruháit.

A Nádasdy huszárezred tisztikarának 1984-ben átadott műtárgyaira, majd más alakulatok és huszárok ajándékaira alapozott kiállítás két új teremmel bővül. A megelőző termekben egy-egy nagyobb téma (fegyverek, tiszti étkezde, a világháborúk, a sport) köré csoportosítottuk a kiállítási egységeket. A most nyíló két kisebb részben a Nádasdy huszárok történetét mutatjuk be, ami egyben a huszárok elmúlt évszázadainak az áttekintését is jelenti.

Olyan tárgyakat is kiállítunk, melyeket az elmúlt három esztendőben kaptunk ajándékba vagy saját forrásból vásároltunk. Köztük egyenruhák, személyes tárgyak, étkészleti darabok, fényképek, dokumentumok.

Tervezett nyitás: 2019. március 14.

Sárvár személyesen

Egy város történetét sokféle módon el lehet mesélni. Sokszor egy épület elmond mindent. Egy tárgy is önmagáért beszél. Mi úgy döntöttünk, hogy egy új állandó kiállítást készítünk, melyben Sárvár elmúlt évszázadait néhány ismert és kevésbé ismert polgárának életén keresztül mutatjuk be.

Szóba kerül a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a vallás, a népesedés és egyéb témák is, melyek segítségével bepillantást nyerünk egy kisváros életébe. Bemutatjuk az egyes városrészeket, illetve azokat a kihívásokat, melyekkel az itt élőknek meg kellett küzdeniük.

A kiállított eredeti tárgyak, fényképek és dokumentumok jelzik a város lakóinak életkörülményeit, munkájuk eredményét, mindennapi tevékenységük színtereit.

A kiállítás nemcsak a Sárváriaknak érdekes, hanem a városba látogató vendégeinknek is.

Tervezett nyitás: 2019. április 18.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond hagyatéka

A Zala megyei kötődésű szobrászművész végrendeletében hagyatékának gondozását a zalaegerszegi Göcseji Múzeumra bízta. A nemzetközi szinten is elismert Kisfaludi Stróbl Zsigmond (1885-1974) alkotásai mintegy hét évtizedes alkotói munkát ölelnek fel.

A művész neve összeforrt a budapesti Gellért-hegyen látható Szabadság-szoborral. Kevesen tudják azonban, hogy számos más, témájában is változatos alkotás fűződik a nevéhez. Többek közt emlékművek az első világháború utáni időszakból. 1924-ben Sopronban avatták fel a Nádasdy huszárok emlékművét.

A sárvári múzeum időszaki kiállításán olyan kisplasztikai alkotások tekinthetők meg, melyek segítségével átfogó képet kapunk a mester életéről.

Az időszaki kiállítás megtekinthető: 2019. február 28-től 2019. június 2-ig.

Kastélyok a kastélyban

Kiállítások a sárvári múzeumban 2019-ben. Részlet a sárvári kiállításból

Az apró dologoknak is megvan a sorsa. A mi kezünkből gyakran kiesik, a szemetesben végzi vagy éppen tűzre dobjuk. Szűcs Pál nyugalmazott rendőr alezredes azonban a legnagyobb kincsként tekint ezekre az apróságokra. Csak azért, hogy nagy dolgok legyenek belőlük.

Gyufaszálak, fogpiszkálók, kisebb-nagyobb pálcikák kerülnek egymás mellé. A tervezés, a kivitelezés hosszú órái után ismert és kevésbé ismert kastélyok kerülnek ki a kezei közül. Magyarország területéről, de a határon túlról is. Akár Bajorországból, de Skóciából. A legkisebb részlet is megfelel a valóságnak.

A sárvári kiállításon, méltó és csodálatos környezetben, a vár tornyában, ahová romantikus facsigalépcső vezet fel,  tíz makett csodálható majd meg.

Az időszaki kiállítás megtekinthető: 2019. június 1-től 2019. július 31-ig.

A herendi porcelán

Elegancia, finom vonalak, kecses díszek és hívogató színek. Ilyen és ehhez hasonló kifejezések jutnak eszünkbe, amikor a herendi porcelánra gondolunk. Szemünk előtt pedig egymás után sorakoznak a készletek, a dísztárgyak, a különféle figurák.

Közel két évszázaddal ezelőtt kezdte meg munkáját a manufaktúra elődje, majd élte át első virágkorát. Kossuth Lajos dicsérte az itt végzett munkát. A 19. század második felében pedig a nemzetközi szereplések hozták egymás után a komoly elismeréseket és megrendeléseket. Ma a világ legnagyobb porcelán manufaktrúrájaként működik.

Az időszaki kiállítás gyönyörű tárgyakon keresztül mutatja be az elmúlt két évszázadot. Megismerhetjük a gyártás és díszítés főbb elemeit, illetve egyedi alkotásokat is megcsodálhatunk.

Az időszaki kiállítás megtekinthető: 2019. június 20-tól 2019. szeptember 29-ig.

Nagy Sándor, a magyar szecesszió nemzetközi mestere

Születésének 150. évfordulóján kiállítással emlékezünk a magyar szecesszió egyik legnagyobb képviselőjére, Nagy Sándorra. A művészet több ágában is jelentős műveket létrehozó alkotó életműve szerves része az európai kultúrának.

1901-ben hozta létre Körösfői Kriesch Aladárral közösen a gödöllői művésztelepet, mely két évtizeden át működött és hatott. Ugyanakkor másik két fontos művészeti szervezet alapítói között szintén ott találjuk, a Magyar Akvarell- és Pasztellfestők Egyesületében, illetve a Magyar Grafikusok Egyesületében.

Biztos kézzel, friss szemlélettel hozta létre műveit a gobelintől, a bútorokon, a falképeken át az üvegablakokig. Illusztrációs tevékenysége is kiemelkedő.

A sárvári időszaki kiállítás egy országos vándorkiállítás egyik állomása, mely a veszprémi és a gödöllői múzeumok, illetve a Körösfői Kriesch hagyaték, valamint egyéb magángyűjtők műtárgyai segítségével mutatja be az életművet.

A kiállítás megtekinthető: 2019. október 17-tól 2020. január 15-ig.

2019-ben új tárlataink további kalandokra hívják vendégeinket. Reméljük, a csábításnak nehéz lesz ellenállni.
Van miért benézni hozzánk!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H