Keresés a weboldalon

Kiállítás megnyitó és megemlékezés

200 éves a sárvári ménes. 100 éve született Lajos bajor Királyi Herceg

Kiállítás megnyitó és megemlékezés

2013.06.26

A Nádasdy Ferenc Múzeumban 2013. június 29-én, szombaton 11 órakor kiállítással emlékezünk Lajos bajor Királyi Herceg születésének 100. évfordulójára, valamint szeretett sárvári ménesére. A megemlékezésen a bajor Wittelsbach család is képviselteti magát.

Több kiváló személy és szervezet közös összefogásában készült a megemlékező kiállítás, melyen Lajos bajor Királyi Herceg személyes tárgyai és a sárvári méneskar történetét bemutató relikviák tekinthetők meg. 

A megemlékezésen minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Rendezvényünk résztvevői és támogatói: 
a bajor Wittelsbach család 
Sárvár Város Önkormányzata 
Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 
Furioso Tenyésztők Nemzetközi EgyesületePrinz Ludwig von Bayern (Lajos bajor Királyi Herceg) 1913. június 22-én született Münchenben. Családja sárvári birtokán nevelkedett, ahol a magyar nyelvet anyanyelvi szinten elsajátította és itt ismerkedett meg a lovaglással és a lótenyésztéssel. A Magyar Királyi Erdészeti Főiskolán szerzett erdőmérnöki diplomát Sopronban, majd a család több ezer hektáros gazdaságában az erdészeti és a lótenyésztési munkát irányította.
Nagyapja III. Lajos bajor király, édesapja Prinz Franz von Bayern korának kiváló díjlovasa volt. Lajos herceg is folytatta a lovas hagyományokat, de ő a fogathajtásban ért el kimagasló eredményeket.
1945-ben a háború miatt Sárvárról ideiglenesen a München melletti leutstetteni birtokukra menekítették lóállományuk javát, mintegy száz tenyészállatot, és a használati lovakat. A ménesben minden lónak a hagyománynak megfelelő magyar nevet adtak.
1982-ben, közel hetven évesen, Lajos herceg a ménes további lehetőségeinek mérlegelése után úgy döntött, hogy a leutstetteni állomány jelentős részét visszajuttatja Magyarországra az itteni furioso-north star fajta tenyészállományának a kibővítésére. Az egyeztető tárgyalások után ötven ló térhetett haza a pusztaberényi istállókba.
Leutstettenben az ott maradt kancákkal ezt követően is tovább folyt a tenyésztés, egészen a herceg 2008-ban bekövetkezett haláláig.
Lajos herceg és családja áldozatos munkával több évtizeden át őrizte meg azt a genetikai értéket, amit az eredeti sárvári ménesnek nevezünk. Főképp nekik köszönhetően ez a lóállomány napjainkra már kétszáz éves múltra tekint vissza, ami a sárvári ménes jelentőségét az eredeti mezőhegyesi és a bábolnai kancacsaládok rangjára emeli.

A kiállítás 2013. július 28-ig tekinthető meg.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H