×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
Kastélyok a kastélyban. Időszaki kiállítás

Kastélyok a kastélyban.
Időszaki kiállítás

A vár tornyában megtekinthető kiállításunkon a Pécsen élő Szűcs Pál, nyugállományú rendőralezredes kastélymakettjeit mutatjuk be. Nyolc magyarországi épületet, illetve a bajorországi híres álomkastélyt, a Neuschwanstein kastélyt csodálhatjuk meg.

Szűcs Pál közel öt évtizede készít gyufaszálakból, hurkapálcikából, fogpiszkálóból és jégkrémpálcikából. Első nagyobb épülete a párizsi Eiffel-torony volt.

Egy-egy kastély elkészítése több hónapig tartó feladat napi öt óra munka befektetésével. A készítéshez régi borotvát, csipeszt, csiszolópapírokat, szikét használ, illetve a ragasztáshoz injekciós tűt.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban látható makettek elkészítéséhez közel 200 ezer darab gyufaszálra és 5 kg ragasztóanyagra volt szükség. A turai kastély makettjének elkészítéséhez például 33 ezer darab gyufát használt fel a mester. Az elkészítési idő pedig két évet vett igénybe, hasonlóan a bajor királyi kastélyhoz.

Szűcs Pál egy interjúban arra a kérdésre, vajon eladná a makettjeit, természetesen nemmel válaszolt. Hozzátette kedves mosolyával, hiszen ő a leggazdagabb ember a világon. Másnak ugyanis nincs ennyi kastélya!

A kiállítás több mint egy türelmes ember hobbija. Több olyan épületet láthatunk, melyek mai állapotunkban romosak, környéküket benőtte a gaz. A makettek azonban források felhasználásával minden esetben az eredeti, ép állapotot mutatja be. Egy modellezéssel hivatalosan foglalkozó szakember szintén elismerő véleményét fogalmazta meg a kiállított anyaggal kapcsolatban.

A kiállított kastélyok

Kastélyok a kastélyban. Időszaki kiállítás

A Neuschwanstein kastély, Schwangau, Németország

Skót kastély

Andrássy-kastély, Tiszadob, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Schossberger-kastély, Tura, Pest

Mikos-Zierer-kastély, Mikosszéplak, Vas megye

Simay-Holczer-kastély, Székesfehérvár, Fejér megye

Kégl-kastély, Székesfehérvár, Fejér megye

Széchenyi-kastély, Rum, Vas megye

Hoyos-kastély, Lad, Somogy megye

Kastélyok a kastélyban. Időszaki kiállítás
A kiállítás megtekinthető a múzeum nyitvatartási idejében 2019. július 31-ig.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza