Karácsonyi süti újratöltve
2017.12.19
Hagyományainkhoz híven az idén is elkészítettük a múzeum sütijét. Nagyon egyszerű, nem is nagyon hízlal és a szomszéd gyerkőc is örömmel falatozza. Van benne mandula, dió, erdei gyümölcs, és ami igazán édessé varázsolja, az a szeretet. Jó étvágyat hozzá!
Az elmúlt években történeti távlatokat nyitottunk. Móra Ferencné szakácskönyve segítségével diós pitét készítettünk, tavaly pedig a híres sárvári szerelmes pár, Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya levelezéséből merítettünk ihletet. Így készült el a leveles tésztás, túrós, almás, mézes Nádasdy béles. Idén arra gondoltunk, hogy az ünnep napjai bizony akár akarjuk, akár nem, megterhelik a pocakunkat. A neten is terjed a Micimackós kép, melyen a kedves medvebocs saját gyomrához fordul és figyelmezteti, hogy készüljön fel, mert nem diétás időszak következik. Törtük is a fejünket és végül arra jutottunk, hogy ha karácsony, akkor legyen csoki, mandula, dió és erdei hangulat. Nem volt más hátra, összegyúrtuk a tésztát, majd irány a tortaforma és már alig akad tennivaló. Erdei gyümölcs a tésztára, dió és mandula a tetejére, majd a sütő. Türelmesen megvárjuk, hogy megsüljön a karácsonyi csoda, közben egy kis mandulalikőrt kortyolgatunk és hallgatjuk, miként dalol a gyermekkórus. A torta közben kisül, lehűl, és nem kell más már csak a csokimáz és a vendégvárás. De azért egy szeletet titokban megehetünk, és ráfogjuk a ….
Karácsonyi ihlet
Hozzávalók
10 dkg őrölt mandula
10 dkg liszt
5 dkg zabpehely
5 dkg barnacukor
egy kiskanál fahéj
1 darab tojás
40 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
1 teaskanál méz
1 darab narancs reszelt héja
10 dkg dió
10 dkg étcsokoládé
15 dkg margarin
Elkészítés
Az őrölt mandulát, a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a barnacukorral, a fahéjjal és a margarin kétharmadával. A hozzvalókat jól összegyúrjuk, majd a tortaforma átmérőjénél nagyobb formára lapítjuk. Bele is helyezzük a formába, hogy kb. 2-3 centiméter magas pereme legyen. Az erdei gyümölcsöt miután kiolvasztottuk, pürésítjük és egy kis mézet teszünk hozzá. Nem sokat, egy teáskalálnyit. Ne feledkezzünk meg a narancsunkról sem. Reszeljük bele annak is a héját. A tetejére rászórjuk az apróra vágott diót és néhány mandulapelyhet. Sütőbe tesszük és 35 percig izgulunk, hogy 185 Celsius fokon vajon mi sül ki.
Izgalommal kivesszük a tortát és türelmesen megvárjuk, míg kihűl. A csokoládéból letörünk egy kicsi darabot és megkóstóljuk. Mielőtt megennénk az egészet, inkább vízgőz felett megolvasztjuk és elkeverjük a margarinnal. Mikor legszívesebben megnyalnánk a masszát, ne tegyük, hanem öntsük rá a tortára.
Hamar megszilárdul, tegyük tortatálra vagy egy tányérra. Egy gyors fotó a közösségi oldalakra és már tálalhatjuk is.
(A múzeum tortáját munkatársunk, Takács-Reichardt Gabriella készítette el.)