Keresés a weboldalon

Kántor Endre Ödön, dr.

Esztergom, 1890. február 5. – Sárvár, 1948. január 17. Járási tiszti orvos

Kántor Endre Ödön, dr.

Szülei Kántor Endre szabó és Spilda Matild. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, Temesváron és Rozsnyón végezte, az utóbbi helyen tette le érettségi vizsgáját is 1910-ben. Ezt követően a budapesti orvostudományi egyetemen tanult és szerzett diplomát.
Az első világháború idején előbb a 76. császári és királyi gyalogezredben látott el frontorvosi szolgálatot, majd a magyar királyi 1. honvédgyalogezredhez helyezték át. Tartalékos segédorvosként szerelt le. Arany érdemkereszttel és Károly-csapatkereszttel tüntették ki. 1917. január 3-án kötött házasságot Budapesten az özvegy Rutzen Zsófiával, akitől azonban 1920. július 5-én elvált. 
Az őszirózsás forradalom idején leszerelt, Budapesten praktizált, majd a Tanácsköztársaság elől Diósgyőrbe költözött, és bányaorvosként dolgozott. 1920-tól Nagybánhegyesen (Békés m.) volt községi orvos.
1923-ben került Sárvárra járási tiszti orvosként. Tevékenysége elsősorban az előző időszakban elterjedt tüdőbetegségek visszaszorítására terjedt ki. A háború idején megszűnt Tuberkulózis Ellen Védekező Vasmegyei Egyesület járási szervezetének megújítását sürgette, amelynek eredményeként 1927. szeptember 21-én létrejöhetett a sárvári intézet. Ő vezette a Tüdőbeteg-gondozó Intézetet is, amelyet 1942-ben a kezdeményezésére állítottak fel. Hivatalból tagja volt a képviselőtestület Kórházi Bizottságának is. Az eredetileg római katolikus orvos 1931. július 5-én evangélikus vallásra tért át. 
Rendszeresen végezte az iskolás korú gyermekek egészségi állapotának felmérését.
Emellett a radiológia tudományába is beleásta magát és Gustav von Pohl kutatásait népszerűsítette. Megjelent munkáját, A negatív elektromos földsugárzás káros hatása emberre, állatra, növényvilágra és az ellene való védekezés. Pohl Gusztáv báró „Földsugárzás mint kórokozó c. munkája nyomán című könyvét e témakörben 1936-ban adták ki Szombathelyen.
A második világháború alatt az ő felügyelete alá tartoztak a lengyel, majd a jugoszláv internálótáborok lakói is. A rengeteg fertőző beteg ellátását azonban egyedül nem bírta. Rendszeres volt a kanyaró, a TBC és más fertőzések.
Ennek ellenére 1945-ben a Sárvári Igazoló Bizottság eltiltotta a tisztiorvosi tevékenységtől. Rossz egészségi állapotára tekintettel körorvosi állást nem vállalhatott, ezért nyugdíjazását kérte. Ezt követően lakásán, a Várkerület 39. számú házban rendelt. (szg)

Irodalom
Sulyokné Matócza Eleonóra (szerk.): Életutak. Sárvár, 1993.
Halász Imre (szerk.): Vasmegyei fejek. Szombathely, 1930.
Vass György: Nem feledhetjük el őket (2.) (Képek a sárvári egészségügy egykori dolgozóiról). In.: Vas Népe. 1984. 250. sz.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H