Keresés a weboldalon

Kanizsai Orsolya

1520. – 1571 március. A Kanizsai család utolsó tagja, Nádasdy Tamás felesége.

Kanizsai Orsolya (Magyar Nemzeti Múzeum)

Kanizsai IV. László és bélteki Drágffy Anna leánya. Mivel testvérei hamar meghaltak, ő maradt a hatalmas vagyon egyedüli örököse. Nagynénje, Kanizsai Dorottya és Batthyány Ferenc kerítettek számára férjet, a feltörekvő, művelt Nádasdy Tamás személyében. Az 1534/35 fordulóján lezajlott menyegző idején Orsolya alig volt 14 éves, míg Nádasdy már a harminchatot taposta. A házasság mégis jól sikerült. A korszak legszebb szerelmi házasságai közé sorolható, amelyet fennmaradt levelezésük bizonyít. Tamás tanította meg Orsolyát, vagy, ahogy leveleiben becézgette, Orsikát írni-olvasni, és gyakori távollétei alatt birtokai teljhatalmú intézőjévé tette. A hatalmas Kanizsai-birtokokat ugyanis a házassággal Nádasdy szerezte meg, ehhez azonban ki kellett járnia János és Ferdinánd királyoknál felesége fiúsítását, azaz fiúörökösként való elismerését.
A Kanizsáról Sárvárra áttett uradalmi központot Orsolya szépen felvirágoztatta, gyümölcsöskertet telepített, amelynek terméseiből gyakorta küldött a királyi udvar asztalára is. A várban nemesifjakat, nemesleányokat, jobbágyfiúkat nevelt, készített fel jövendő szerepre, illetve indított el a pályán. Támogatta iskoláztatásukat, külföldi egyetemekre járásukat.
A házaspárnak egyetlen szomorúságuk volt. Születendő gyermekeik halva jöttek a világra, ezért Tamás egy híres tanult orvost, Szegedi Kőrös Gáspárt hívta meg udvarába, aki kiderítette, hogy a meddőséget Orsolya méhdaganata okozza. Fürdőkbe járatta, diétát írt elő számára, illetve egy növényi főzetet fecskendezett be az asszony méhébe. Ha az orvos nem ért rá, Tamás vagy testvére, Nádasdy Anna végezte el a kezelést. A férj bárhol is volt, azonnal rohant haza, hogy a kezelés ne maradjon el. A kitartó ellátásnak 1555-ben jött meg az eredménye, megszületett az egyetlen fiú, Ferenc, azaz Ferkó, a későbbi fekete bég.
A házaspár szerelme azonban változatlan maradt, az ekkor már nádor Tamást Orsolya igyekezett minél többször meglátogatni, Pozsonyba, Bécsbe is elutazott utána, pedig nem szeretett útra kelni. Férje halála (1562) rendkívül megrendítette, de mivel Tamás önállóságra nevelte, képes volt egyedül intézni a birtok ügyeit, nevelni a kis Ferencet. Foglalkozott jobbágyaival, Sárváron ispotályt (kórház és szegényház egyben) állított fel, védelmezte jószágait. Erre még férje tanította meg, hiszen gyakori távollétei miatt az állandóan lesben álló török portyázóktól, garázda katonáktól az otthon maradt feleségnek kellett a birtokot megvédeni. A sok teendő mellett arról is gondoskodott, hogy fiának megfelelő házastársat keressen. 1570-ben Kanizsai Orsolya, ecsedi Báthory György és felesége, somlyai Báthory Anna megegyeztek abban hogy gyermekeik össze fognak házasodni.
Az esküvőt azonban Kanizsai Orsolya már nem érte meg, hosszas betegeskedés után, 1571-ben meghalt. (szg)

Irodalom
Péter Katalin: Kanizsay Orsolya (1520-1571). In.: Rácz Árpád (szerk.): Nagy képes millenniumi arcképcsarnok. Budapest, 2002.
Vida Tibor (szerk.): „Szerelmes Orsikám…” A Nádasdyak és Szegedi Kőrös Gáspár levelezése. Budapest, 1988.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H