Keresés a weboldalon

Kálmán István

Sárvár, 1856. december 21. – Sárvár, 1920. szeptember 26. Asztalosmester, városbíró

Kálmán István sírja a sárvári temetőben

Apja Kálmán Péter helyi polgár, édesanyja Tóth Rozália.

Asztalosmesterként tevékenykedett, városi képviselő lett, majd 1902-ben városbíróvá választották és 1913-ig állt Sárvár élén. Ez időre tehető a valódi iparosodás elindulása, az oktatás és a közművelődés fellendülése a városban. 1908-ban végre elkészült a polgári iskola, amelyet a képviselőtestület és a lakosság jó ideje szorgalmazott. A városbírónak az intézmény elindulásában kulcsszerepe volt, ahogy az iskola gondnoki bizottságában is helyet foglalt. A leánypolgári osztályok elindítását is ekkoriban készítették elő.
Hasonlóképpen a kórház (1909), illetve gyerekosztályának létesítése (1912) is az ő városvezetősége idején ment végbe. 1904-ben a műselyemgyár telepedett le. 1902-ben lezajlott Sárvár, Tizenháromváros és Vármellék egyesítése, 1912-ben pedig Péntekfalu és Sár csatlakozott a városhoz. Az elsőnek a végrehajtása, míg a másodiknak az előkészítése zajlott Kálmán István mandátuma alatt.
Kiharcolta a város az újabb vasútvonal kiépítését, amely Zalabérről Sárváron keresztül Felsőlászlóig húzódott. Igaz, az átadás már Kálmán utódja idején történt meg, de városbírósága meghatározó szereppel bírt e fontos infrastrukturális beruházásban. Sárvár képviselőtestülete többször is megszavazott jelentős összegeket ennek érdekében.
Emellett a községi utak szilárd burkolattal való ellátása, a villamosítás és a csatornázás elindítása is a századfordulót követő évekre tehető. Mindezek a tények bizonyítják, hogy Kálmán István valóban a város fejlődése iránt elkötelezett, a település érdekeit mindenkor szem előtt tartó elöljáró volt. Túl sok szereplést nem vállalt, nagy beszédeket nem tartott, kissé visszahúzódó jellemű embernek tekinthetjük.
Nevét nem nagyon fedezhetjük fel a városi egyesületekben sem, de jelzés értékű lehet, hogy épp kezdeményezésére alakult meg 1904-ben a Sárvári Szépítő Egyesület, amelynek alelnöki, a szervezet 1910-es újjáalakulását követően pedig választmányi tagi feladatait látta el. Több fásítási, városszépítészeti javaslatot is beterjesztett a képviselőtestületnek, így a Kossuth tér növényekkel való díszítését is, amelyet a városatyák lelkesen támogattak.
Kálmán István mandátuma 1912. december 31-én lejárt, a két szomszédos, Sárvárhoz csatolt község bírájához hasonlóan lemondott tisztéről. A képviselőtestületnek azonban tagja maradt. Nagy tekintélyét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 1919-ben és 1920-ban, a forradalmakat követő zavaros években kinevezték a város helyettes bírájának, és legitim elöljáróság nem lévén, ekkor újra ő volt Sárvár első embere. Második megbízatása azonban szomorú véget ért. Önkezével vetett véget életének. Talán fia, Imre korai halála (13 éves korában hunyt el 1917-ben) szintén hozzájárult ehhez a kétségbeesett lépéséhez. A sárvári temetőben helyezték örök nyugalomra. Felesége, Rauch Erzsébet 1945 elején hunyt el. (szg)
 
Irodalom
Vas Megyei Levéltár V.K. 68/4-7. Sárvár Nagyközség iratai. Közgyűlési jegyzőkönyvek 1899-1912.
Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár, 2000.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H