Keresés a weboldalon

Járásbíróság

A Malom utca és a Várkerület sarkán áll a kissé román kori stílusjegyeket mutató épülettömb. Homlokzatán aranyló betűk hirdetik, hogy ez a Bíróság épülete.

Az 1848-as polgári forradalmat követően megvalósuló új társadalmi berendezkedés szakított a korábbi feudális szokásokkal. Eltörölték a földesurak igazságszolgáltatási fórumát, az úriszéket, és fokozatosan kiépül a polgári jogszolgáltatás többlépcsős rendszere. Ezek elsőfokú fórumává a kiegyezést követően a járási központok váltak, amely települések az ide telepített állami és jogi intézményekkel komoly lökést kaptak térségük központi szerepkörének megerősödéséhez.

Járásbíróság

Az 1871. évi XXXII. törvénycikk rendelkezett a járásbíróságok felállításáról, az országban szám szerint 360-ról. Sárvár, amely pont ekkor veszítette el városi rangját, mint járási székhely, megkapta a lehetőséget a bíróság létrehozására. Évtizedekig azonban saját épület nélkül kellett végeznie a munkát, és csak a XX. század elején tudott saját, méltó épületbe költözni. 
A bíróság épületének tervére Aigner Sándor budapesti építész kapott megbízást, aki elsősorban a neoromán stílust részesítette előnyben. Részt vett a Mátyás-templom átépítésében, a veszprémi és győri székesegyházak restaurálásában, de a későbbiekben főként bírósági épületeket tervezett az ország különböző pontjain. 
A sárvári járásbíróság épületét az alig pár évvel korábban csatlakozott Vármellék és Tizenháromváros találkozásánál, a Malom utca sarkán emelték. Aigner egyemeletes, kétszárnyú, középen neoromán hármas oromzatú épületet rajzolt meg. A szárnyak és az oromzat ablakai, ívzáródásai is a romanika jegyeit viselik magukon. 
Az épület középső homlokzatán sokáig díszelgett a JÁRÁSBÍRÓSÁG felirat. Ez még azután is fenn maradt, amikor a járások 1984-ben megszűntek. Végül a 2000-res évek elején végzett felújítási munkálatok során távolították el a feliratból a „járás” szócskát. (szg)

Irodalom
Dabóczi Dénes: Sárvár műemlékei és műemlék jellegű épületei. In.: Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár, 2000. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H