Keresés a weboldalon

Huszármúzeum. Ilyen volt, ilyen lesz

Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállításának látványterve

2015.02.24

Alig három évtizeddel ezelőtt nyitották meg az első huszárkiállítást a sárvári múzeumban. Egészen 2014 decemberéig tekinthették meg az érdeklődők a legmagyarabb fegyvernem történetét bemutató tárlatot. Most megmutatjuk, milyen volt a régi kiállítás, látványtervek segítségével pedig azt, hogy milyen lesz az új.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az új kiállítás úgy tekint a huszárság történetére, mint ha az egy kincstár lenne, melyet büszkén és örömmel mutatunk meg vendégeinknek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy idealizált képet tárunk az érdeklődök elé. Azonban azt sem felejthetjük el, hogy amikor a Nádasdy huszárezred, majd a későbbiekben a többi ezred tisztikara átadta a múzeumnak alakulatának emlékeit, azt azért tette, mert büszke volt arra, hogy éppen abban a huszárezredben teljesített szolgálatot. Soha nem volt könnyű élete a katonának, bármikor kész volt arra, hogy életét adja hazájáért, szülőföldjéért. Ez a kettőség, az utókor néha romantikus, a való élet néha szomorú oldala jelenik meg az új kiállításban.
 
Virtuális túránkon bekukkantunk néhány terembe, hogy bemutassuk, milyen is lesz az új kiállítás.

A magyar vitéz fegyvertára

Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállításának látványterve

Az új állandó kiállítás első termében a valóságban egy soha nem létezett fegyverszobát mutatunk be, mely egyes elemeiben emlékeztet a 16-17. századra, ugyanakkor a kiállított fegyverek típusai a 20. század elejéig tartó sort képeznek. Olyan kiállítási egység kialakítására kerül sor, melyet bármikor létrehozhatott volna egy gyűjtő a 20. században vagy akár napjainkban. A kiállítási egységben tehát több korszak él egymás mellett. 

A Nádasdy-huszárezred tiszti étkezdéje – az emlékezés fala

Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállításának látványterve

A magyar királyi 3. Nádasdy Ferenc honvéd huszárezred tisztikara 1983-ban nemcsak saját, hanem előezredének, a császári és királyi 9. huszárezred emlékanyagát is a múzeumnak ajándékozta.  A múzeumba került műtárgyegyüttes így a legrégebbi múltra visszatekintő reguláris huszárezred tiszti történetét jeleníti meg. A teremben csak azok a műtárgyak szerepelnek, melyek 1983-ban kerültek be a sárvári múzeumba. Az előző kiállítási térből érkezve látható szemközti falon kizárólag az I. világháború tiszti hősi halottjainak arcképei tekinthetők meg. Az ovális festményeket már az utódezred készíttette. A múzeum ezt az egységet az emlékezés falának tekinti.

Lovassport a két világháború között

Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállításának látványterve

A két világháború között már nem volt szó a régi, hagyományosnak tekintett lovas harcmodorról. A húszas években éledező lovassport a harmincas években élte fénykorát. A kiállításon a két világháború közti lovassport eredményeit személyhez kötötten mutatja be a múzeum. A vendég kincstárban érezheti magát. Itt nem az ezrednek mint egésznek az emlékezetével találkozunk, hanem kiemelkedő teljesítmény nyújtó sportolók emlékével, akik egyben a harctéren szolgálatot teljesítő huszárok is voltak.

A II. világháború

Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállításának látványterve

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár Gyűjteményében a II. világháborúhoz kapcsolódóan túlnyomórészt fekete-fehér fényképfelvételek találhatók, melyeket a frontra vonult huszárok készítették. A II. világháborút megjelenítő egység szakít a múzeumi bemutatás klasszikus ismeretátadási feladatával. A múzeum új állandó kiállításának látogatója az idáig vezető útja során láthatott már fegyvereket, egyenruhákat, a huszárok harctéri tetteit bemutató tárgyakat, dokumentumokat. Átélhette a múzeumi emlékeztetést, a kincstár hangulatát, alkalma volt mélyreható ismereteket is szerezni a tablók, az informatikai pultok vagy a kiállításvezető segítségével. Itt azonban a terem adottságainak megfelelően kialakított, magas falú folyosón halad végig a vendég. A sötét falakon halvány hátsó megvilágításban a múzeum Huszár Gyűjteményébe bekerült II. világháborús felvételek elevenítik fel a huszárok harcait. Az emlékezés itt érzelmi töltettel gazdagodik.(tzb)


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15275 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H