Keresés a weboldalon

Huszárcsákó kitüntetéssel

Huszárcsákó kitüntetéssel

2017.03.12

Ha március 15., akkor irány a múzeum! Fegyverbemutató, kardkészítés, rajzolás, festés, ragasztás és huszárok. Igen, és a bajusz! Évről évre bővül ünnepi kínálatunk, hogy egy kellemes nap eltöltésére hívjuk vendégeinket. Az idén sincs ez másképp! Várunk mindenkit szeretettel, ünnepeljünk együtt!

Március 15-én reggel 9 órától várjuk vendégeinket. Huszárkiállításunkon egy sétával felidézhetjük a legmagyarabb fegyvernem történetét. Egyenruhák, szablyák segítik elképzelni, mit is jelentett a huszárélet, néha nem is gyöngyélet. Azt javasoljuk azonban, hogy a látogatás kezdődjön ezen a napon mégis inkább a díszteremben, ahol a mennyezeti freskókon a török elleni küzdelmek elevenednek meg. A képeken feltűnnek a lovas katonák, akik között ott harcoltak a huszárok is. Nemcsak a képek idézik fel azonban a hősök idejét, hanem a múzeum és egy sárvári magángyűjtő fegyvergyűjteményének darabjai is. Kézbe lehet fogni azokat a szablyákat, pisztolyokat, melyeket elődeink használtak a harctereken. Érdemes tanulmányozni szerkezetüket, méretüket, többek közt azt, milyen nehezek voltak a szablyák.

A dísztermi kaland után a huszárkiállítás megtekintését javasoljuk. Az első teremben különböző korokból és változatos helyekről származó szablyákat hasonlíthatunk össze kardokkal. Puskák és pisztolyok emlékeztetnek minket a technika fejlődésére. Színes egyenruhák mutatják be, miben is változott az évszázadok során a huszárok kinézete, szép magyar szóval, külcsíne. Egy dolog azonban állandó maradt. A bajusz! Festményeken, rajzokon, fényképeken mind egy-egy huszár és egy-egy bajusz. Ahány huszár annyi bajusz. 

Szeretnénk azonban, hogy a kalandvágyó ifjú forradalmárok vagy éppen huszár ifjak emléket is vinnének magukkal. Akinek festeni, színezni van kedve, festhet, színezhet. Aki kardot szeretne készíteni magának, nálunk azt is megteheti. Aki az utóbbit választja, kitüntetést is kap. Természetesen csak akkor, ha elkészíti. Érdemes sietni, mert a fegyverkészlet, mint az régen, úgy most is korlátozott.

 

Várunk tehát minden érdeklődőt március közepén reggel 9 órától a készlet erejéig!

A belépés a múzeumba március 15-én díjtalan. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H