Keresés a weboldalon

Hungarikum Díjat kapott a magyar huszár

Hungarikum Díjat kapott a magyar huszár

2018.01.23

A magyar kultúra napján, január 22-én ünnepélyes keretek közt adták át az Országház Vadász termében a Hungarikum Díjakat. A díjazottak között volt a magyar huszár, melynek századokat átívelő történetét a sárvári múzeum állandó kiállításon mutatja be.

A Magyar Országgyűlés 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, melynek célja, hogy összegyűjtse és ráirányítsa a figyelmet a nemzet kiemelkedő teljesítményeire, eredményeire. A törvény értelmében mindenkinek jogában áll kezdeményezni, hogy egy általa fontosnak ítélt kulturális örökség, népszokás, életmű, gasztronómia termék, szellemi vagy fizikai teljesítmény vagy egy természeti jelenség, gazdálkodási forma értéktárba kerüljön. Az értéktárak piramisszerűen épülnek fel a településtől az egész nemzetet felölelő Magyar Értéktárig. A csúcsteljesítményeket pedig Hungarikum Díjjal ismerik el. A hungarikumok listája jelenleg közel hetven tételből áll.

A Hungarikum Bizottsághoz 2017-ben fordult a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója és a Magyar Huszár és Lovashagyományőrző Társaság elnöke, hogy vegyék fel a hungarikumok közé a magyar huszárt. Az indoklás szerint a huszár olyan lovas katona, amely évszázadokon át fejlődve a 18. századra kifejezetten magyar sajátosságokra alapozódott könnyűlovassá vált. Így ismerte meg a világ, s ezekkel a sajátosságokkal vette át, majd sok esetben magyar legénységgel vagy kiképzőkkel, és minden esetben magyar mintára szervezve építette be saját haderejébe. Eközben a huszár a magyar nemzeti karakter részévé válva sokkal több lett, mint egy speciálisan magyar katonatípus, szervesen beépülve a közgondolkodásba a hétköznapok részévé vált, sajátos magyar szimbólum lett.

A Hungarikum díjat Pál János és Takács Zoltán Bálint  vette át

A javaslatot a bizottság több fordulóban tárgyalva elfogadta és a törvényes eljárásnak megfelelően a magyar huszárt felvette a kiemelkedő nemzeti értékek közé. 2017 nyarán pedig a csúcsteljesítményeket jelentő Hungarikumok Gyűjteményébe iktatta.

2018. január 22-én az Országgyűlés Vadásztermében vehették a kezdeményező szervezetek vezetői, Pál János egyesületi elnök és Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató a Hungarikum Díjat, mely hivatalosan is igazolja, hogy a törvény értelmében a magyar huszár hungarikum lett. Az átadón Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzeti értékek a magyar kultúra ékkövei, melyek összekötik a nemzetet, bárhol is éljünk a világban. A díjakat Fazekas Sándor és Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja adta át. 

A sárvári huszárkiállítás részlete

A sárvári múzeum 1983 óta őrzi és mutatja be a huszárok emlékeit, rajtuk keresztül történetüket, küzdelmeiket, mindennapi életüket. A kiállítás legutóbb 2015 júliusában újult meg. A múzeum gyűjteményét nemcsak kiállításon, hanem honlapon is bemutatja folyamatosan bővülő tartalommal. Hamarosan a munkatársak befejezik annak a komplett programnak a kidolgozását, melynek segítségével nemcsak a kiállításon és a honlapon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a huszárokat, hanem testközelből is megtapasztalhatják, milyen volt a huszárélet.

A Hungarikum Díj nemcsak egy lehetőség arra, hogy jobban ráirányítsuk a figyelmet a legmagyarabb fegyvernemre, hanem felelősség is. A sárvári múzeum ennek megfelelően gondozza és mutatja be a magyar nemzet e kiemelkedő csúcsteljesítményét. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H