Keresés a weboldalon

Horthy Miklós Sárváron 1922. december 13-án

Horthy Miklós Sárváron 1922. december 13-án

A múzeum helytörténeti anyagában őrzünk egy régi, kicsit már megsárgult és megcsonkított fényképet Horthy Miklós 1922-ben tett sárvári látogatásáról. A fotó azt a pillanatot ábrázolja, amikor az államfőt és kíséretét „Turán” nevű vonatukról leszállva a sárvári állomáson fogadja a város és a járás népes közönsége.

A kormányzó ekkor nemcsak Sárváron, hanem több nyugat-dunántúli településen is megfordult. Az utazásnak jól kiszámított politikai jelentősége volt. Egy esztendővel korábban zajlott le az úgynevezett második királypuccs, amikor is IV. Károly svájci száműzetéséből titokban Magyarországra érkezve, a Vas, Sopron és Győr megyék hagyományosan legitimista, azaz királyhű erőit maga mellé állítva, fegyveresen kísérelte meg elfoglalni a fővárost. A kezdetben egyetemistákból, majd reguláris alakulatokból álló zászlóaljak azonban Budaörsnél visszaverték a királyt támogató erőket.
Horthy nyugat-dunántúli látogatása nem volt más, mint a legitimista megyékben személyes jelenlétével tüntetni, és a hozzá való lojalitást erősíteni. Sárvári alig néhány órás látogatása során ünnepélyes fogadtatásban volt része, a várost feldíszítették, a helyi elöljárók emelkedett hangulatú beszédekben magasztalták a kormányzó nemzetvédő érdemeit. Horthy látogatást tett a várban Ferenc bajor királyi hercegnél is, majd a várost teljes megelégedéséről biztosítva továbbutazott Celldömölkre. (szg)

 


Irodalom
Szibler Gábor: Az 1921-es trónfoglalási kísérlet utóélete? Horthy Miklós kormányzó sárvári látogatása. In.: Honismereti Híradó, Sárvár. 2010.
A tárgy leltári száma: NFM Helytört. Dokumentumgyűjtemény VII. 83.74.1.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Fegyvergyűjteményünk első nagyobb egysége mintegy hat évtizeddel ezelőtt került az intézmény kezelésébe. Az egyes darabok a csaták világa mellett a mindennapokra is rávilágítanak. Most egy ilyen tárggyal ismerkedhetünk meg.

Főúri vadászat…

Minden új év lehetőséget ad arra, hogy újrakezdjük a tavaly abbahagyott fogyókúrát. Hirdetések árasztanak el minket, rengetek módszert ajánlanak nekünk. Megnéztük, mi volt a helyzet ezzel kapcsolatban egy évszázaddal ezelőtt.

Mínuszok…

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15416 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban


Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H