Keresés a weboldalon

Hiszen huszárok! Minden mennyiségben

Hiszen huszárok! Családi program a sárvári múzeumban

2015.10.20

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2015. október 31-én, szombaton 9 órától 14 óráig családi programmal várjuk vendégeinket. Változatos programmal hozzuk közelebb a legmagyarabb fegyvernem történetét, mindennapjait. A rajzoláson lesz a hangsúly, de nem maradhat el a tárlatvezetés sem, igaz, egy kicsit másképp.

A sárvári múzeum huszárkiállítása a legmagyarabb fegyvernem történetét mutatja be. A kiállítás a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárok emlékanyagára épül, de társezredeik tárgyai, dokumentumai, illetve képzőművészeti alkotások is segítik, hogy megismerjük a huszárok háborús és békés hétköznapjait. A Nagy Rajzolás európai és hazai programsorozat sárvári napján, október 31-én nemcsak elmondjuk, hanem újra is rajzoljuk és átéljük a Nádasdy huszárok kalandjait. A múzeum 9 órakor nyitja kapuit és már lehet is rajzolni, színezni, helyszínelni.

Huszárhelyszínelő – 9.30 11.00 13.00

Elvesztette a huszár az egyenruháját és bizony így komoly büntetés várja. A szabályzat szerint akár fejét is vehetik. Segítsünk hát neki és öltöztessük fel, természetesen szabályosan. Hogy ne tévedjünk, először végignézzük a kiállítás egyenruháit, megbeszéljük a részleteket, majd közösen nekiállunk és segítünk szerencsétlenül járt huszár barátunknak. Természetesen, gyerekprogramról van szó, egyáltalán nem felnőtt tartalmakról. A Nagy Rajzolás keretében a kiállítási tárgyak mellett rajzokat hívunk segítségül.
A sikeres öltöztetéshez a beszélgetések és kiállítási barangolások a következő időpontokban indulnak: 9.30, majd 11.00, végül 13.00 

Huszáröltöztető

Minden reggel az ébresztő után, ami nem is volt mindig olyan korán, mint gondoljuk, fontos volt, hogy a huszárok felvegyék egyenruháikat. Nem mindegy, hogy a dolmány vagy a mente került a vállra, sőt a nadrág színe sem volt mindig egyértelmű. Nem ritkán néhány év alatt gyökeresen megváltoztak a színek. A huszáröltöztetővel, melynek egy változata a sárvári huszárkiállítás hivatalos honlapjáról is letölthető, az ifjú és idősebb kalandkedvelők saját szemükkel, és ha kell, némi segítséggel, elkészíthetik saját színtervüket, majd annak megfelelően ezredük katonájára feladhatják az egyenruhát.

Hej élet, huszárélet, színesebb már nem is lehet. Huszárszínező

A legkisebbeknek ajánljuk színes programunkat. Számolni sem kell tudni, de egy kicsit a számokat már ismerni kell. Ha mégsem megy, a múzeum segítői vagy az ifjú huszárok elöljárói mindenben rendelkezésre állnak. A színező egy harcba induló huszárt idéz, azonban a rajz kifakult, elvesztette színeit. A rekonstrukció során számokkal már sikerült az azonos színű részeket megjelölni, de az utolsó lépések még hátra vannak. Adunk mindent, festéket, filcet, színes ceruzát, a gyerkőcökre csak a munka ezrede, akarjuk mondani, dandárja vár. 

Rajztúra

A múzeum állandó huszárkiállítása végig vezet minket a huszárok történetén. Szablyák, egyenruhák, felszerelési tárgyak, kitüntetések, sapkajelvények, olimpiai érem, festmények és fényképek, kinevezések és még sok minden mesél nekünk a huszárokról. A rajztúrán egy útvonaljavaslatot adunk, mely nem teremről teremre vezet végig a kiállításon, hanem inkább összefüggéseket, részleteket mutat meg. Mindeközben megismerhetjük a rangokat, a huszárélet fordulóit, vidám és szomorú pillanatokat.

Hiszen huszárok! Minden mennyiségben a sárvári múzeumban

A huszáros nagy rajzolásra várunk mindenkit szeretettel a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretében!
 
Hiszen huszárok!
2015. október 31. (szombat) 
9 órától 14 óráig
 
BELÉPŐJEGY
Ifjú huszároknak diákigazolvánnyal 500,- Ft
Ifjú huszárok előljáróinak 800,- Ft
Ha együtt jönnek, máris fejenként 100 forinttal olcsóbb. 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H