×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
Színek világa. Herenci porcelán a Nádasdy Múzeumban

Színek világa. Herendi porcelán

Büszkék vagyunk arra, hogy nyári kiállításunk az elmúlt évek legnagyobb herendi tárlata. A hagyományos porcelánok mellett megcsodálhatunk új formákat és új színeket, színárnyalatokat. A remekművek generációk felhalmozott tudásának bizonyítékai.

A Herendi Porcelánmanufaktúra küldetésének tekinti, hogy évéről évre bemutatkozzon az ország múzeumaiban. A sárvári kiállítás azonban kiemelkedik a tárlatok sorából. A bemutatott művészeti remekek mennyiségét és változatosságát tekintve ugyanis az elmúlt évek legnagyobb kiállítása a Nádasdy Ferenc Múzeumban megtekinthető tárlat.

Az 1826-ban alakult manufaktúra ma a porcelánművészet zászlóshajója. Itt minden a szépségről és a minőségről szól. Jelenleg mintegy 16 ezer különféle forma és négyezer díszítés garantálja, hogy mindenki megtalálja rajongása tárgyát. A formák és minták együttese 64 millió termékvariánst jelent, ami egy hatalmas szám. 

Gondoljunk bele, Magyarország lakosságszámának több mint hatszorosa!
Színek világa. Herendi porcelán

A kiállítás egyrészt érvényesíti a történeti szempontokat, bemutatva a hagyományos, jól ismert porcelánokat. Másrészt válogatást láthatunk a legújabb termékekből is. Minden, ami az élethez tartozik, arra reagálnak a herendi művészek. 1826 óta, közel két évszázada generációról generációra hagyományozódik az a tudás, melynek most egy pillanatképét láthatjuk a sárvári múzeum időszaki kiállításán.

Tanulmányozhatjuk többek közt a Gödöllő dekort, mely a legkorábbi minták közé tartozik. Az első készletet Erzsébet magyar királyné, osztrák császárné vehette kézbe. A legfrissebb termékek közé tartozik a 2017-ben tervezett és elkészített ló figura, melynek két változata csodálható meg Sárváron. A talapzat szintén érdekes, mert a kínai ezervirágos minták előtt tiszteleg. Hasonló egy tányéron is megtekinthető.

Színek világa. Herendi porcelán

Sidló Ferenc szobrászművész 1938-ban készített székesfehérvári Szent István szobrának 1982-ben vizsgamunkaként készült porcelánváltozata, illetve a Szent Korona pontos másolata jelzi a manufaktúra széles körű érdeklődését. A történelmi tárgykörbe tartozik az a készlet is, mely a Képes Krónika ábrázolásait mutatja be a múzeum látogatóinak.

A vázák a kínai hagyomány előtti tisztelgés példányai. Mint ahogy a mozgalmas sárkányok. Utóbbiak olyannyira mozgalmasak, mintha arra készülnek, hogy kitörnek a vitrinből.

A klasszikus korszakot idézik a kétszemélyes reggeliző készletek, melyek népszerűek voltak a 19. században. A kiállított tárgyak a perzsa hagyományt tükrözik. A tárgykörbe tartozik a Viktória mintával készült porcelánkészlet, vagy a madaras dekorral készült Rotschild mintás egység.

Színek világa. Herendi porcelán

A kiállításon vitrinről vitrinre haladva színek és formákra tagoltan nézhetjük meg a porcelánokat. Magyar és angol nyelvű feliratok segítik a tájékozódást. Egy film segítségével megismerhetjük a manufaktúra történetét, illetve betekintést nyerhetünk a készítés folyamatába. 

A gazdag tárlat befejező részében egy megterített asztal segítségével elképzelhetjük, milyen egy álom megvalósulása. Amikor az ízlés találkozik az eleganciával.

Hagyomány és megújulás. Két olyan fogalom, melynek tárgyi valóságát mutatják be a sárvári tárlat herendi kincsei.

A kiállítás 2019. szeptember 29-ig tekinthető meg.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15545 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza