Keresés a weboldalon

Hatvany-Deutsch kastély (Cukorgyári kastély)

A város keleti felén, Péntekfalu városrész végében, a mára lebontott Cukorgyár mellett áll a gyártulajdonos Hatvany-Deutsch család nyári lak céljára épült kastélya. Az épületet tölgyfákkal ültetett park veszi körül.

Hatvany-Deutsch kastély az 1920-as években

Báró Hatvany-Deutsch Béla a Cukorgyár felépítése, majd üzembe helyezését követően döntött úgy, hogy a gyár szomszédságában kastélyt is emeltet. A tervezési munkálatokkal Schannen Ernő budapesti műépítészt bízta meg, aki Ybl Miklóssal és Hauszmann Alajossal is dolgozott együtt, és több bérpalotát, vidéki kastélyt (pl. abonyi Ajkay-kastély, péceli Fáy-kastély) épített fiával, Artúrral együtt.
A sárvári Hatvany-kastély építkezési munkálatai 1898-ban kezdődtek. Schannen igyekezett szem előtt tartani a tényt, hogy lakóépületet tervez, ezért a funkciót nem rendelte alá a díszítésnek.
A főépület négyszög alaprajzú, a főbejáratot a déli oldalon alakították ki. Efölé egy bábkorlátos erkély került, melynek oromzatán a Hatvany-Deutsch-címert formázták meg, a négylevelű lóherét címerpajzsban. Az északi oldalra szintén erkélyt emeltek, amely két dór oszlopra támaszkodik, ez képezi a kocsialáhajtót. Egykor ballusztrádos korlátja volt, amelyet a későbbiekben vaskorlátra cseréltek.
A kastély sarkain manzárdtetővel fedett toronyszerű kiugrások láthatók. A központi tetőzetet üvegtető zárja le. A falak felületi díszítése rendkívül változatos. Az épület egyemeletes, és alagsorral rendelkezik. Nyugat felől zártfolyosóval egy nyolcszög alaprajzú mellépület csatlakozik hozzá, amely a kiszolgáló helyiségeknek, konyhának adott otthont.
A belső tér központi helyisége a csarnok, amely reprezentatív szerepet töltött be. Nyugati oldalán két gránitoszlopon álló erkélyt emeltek, a túlsó végében volt az ebédlő. Szalont, könyvtárszobát, és zárt verandát is kialakítottak. A saroképületekben a cselédség és a szakácsné számára rendeztek be szobákat. Volt télikert, amely az emelet magasságáig húzódott. Az emeleti helyiségeket háló- és vendégszobák céljára használták. Az alagsorban cselédszobák, szén- és fáskamra, mosókonyha nyert elhelyezést.
Kertészet, uszoda, sportpálya, valamint egy vadászlak is kialakításra került a kastély kertjében.

Az építkezés 1899-ben fejeződött be. A Hatvanyak nyári kastélyként használták az épületet.

A kastély felújítása a 2000-res évek elején

Az 1930-as évek közepétől, amikor már Hatvany Pál volt a gyár tulajdonosa, egyre ritkábban látogatott ide a család. Ő maga is Londonba költözött, és már nem is tért haza. 1945 után a kastélyt államosították, és a cukorgyári dolgozók kultúrházaként használták.
1954-55-ben felújították az épületet, ekkor átépítések is történtek. A belső terek stukkóiból rengeteg megsemmisült, ahogy a külső díszítésekből is. A csarnok eredetileg „U” alakú erkélyét megtoldották, valamint ide színpadot építettek. Eltűnt a déli oldalán álló bábkorlátos híd is, amely egykor az Aranyos-árok felett ívelt át. A kertészet és a szép park is jelentőségét vesztette. Az erdős ligetet felverte a gaz, igaz, a kertészetet a cukorgyár még évtizedekig használta. A kastély épületében lakásokat alakítottak ki, a nagyterem a cukorgyár nagyrendezvényeinek, később más városi eseményeknek is otthont adott. A cukorgyári óvodások rendszeres farsangi, valamint a gyár egyes sportköreinek éves báljai, közgyűlései, a majálisok rendszeres itt zajlottak. A könyvtár is tovább működött, megtartották a konyhát, azonban a melléképületben, annak nyugati oldalán kocsmahelyiség kapott helyet.
A rendszerváltást követően a kertészet megszűnt, a vadászlakot viszont felújították. Vendégszobaként a gázszolgáltató cég használta.
A cukorgyár 1999-ben végleg bezárt. Ennek nyomán a kastélyt is eladták, az új tulajdonos a tetőket és a nyílászárókat kicseréltette, de a munkálatok leálltak. Jelenlegi helyzete még nem tisztázott. (szg)

Irodalom
Dabóczi Dénes: Sárvár műemlékei és műemlék jellegű épületei. In.: Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár, 2000.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H