Keresés a weboldalon

Gyereksereg vette be a várat

Gyereksereg vette be a sárvári várat

2015.09.30

A 40 éves fennállását ünneplő Nádasdy Tamás Általános Iskola tanulói lepték el múzeumunk termeit az elmúlt két hétben. Névadójuk története mellett megújult huszárkiállításunk is zsibongó érdeklődést váltott ki a diákokból. Munkatársaink minden osztálynak megmutatták az állandó és időszaki kiállításokat.

Közel ötszáz diák vett részt a Nádasdy Ferenc Múzeum és a Nádasdy Tamás Általános Iskola közös programjában, melynek során – több turnusban – alsósok és felsősök látogattak múzeumunkba, hogy a tanárok és lelkes tárlatvezetőink segítségével behatóbban ismerhessék meg a város történelmének a Nádasdy-várban őrzött kincseit. Reichardt Gabriella és Szibler Gábor vezetésével éledtek újra a díszterem freskóin zajló török-magyar harcok, érdekes adalékokkal gazdagodhattak ifjú vendégeink ismeretei a huszárok évszázadokon átívelő diadalmas cselekedeteivel kapcsolatban. Végül pedig a barokk és rokokó bútorokkal berendezett szalonsorban vagy éppen a díszterem ékköveként számon tartott Ocskay-szekrény titkaiban gyönyörködhettek önfeledten.

A diákok egy szemvillanás alatt a Nádasdyak korában érezhették magukat, közelebb kerülve a nemcsak Sárvár, hanem az egész ország történelmére nagy befolyással bíró Nádasdy Tamás nádor, iskolájuk névadójának emlékéhez. A különböző életkorú és vérmérsékletű csoportok egyaránt élénk érdeklődéssel hallgatták a nádor és felesége, Kanizsai Orsolya személyes levelezéséhez kötődő érdekességeket, történetmorzsákat.

A „tankönyv ízű” adatbiflázás helyett már maga a környezet is többletet kínál: a vár falai között rekedt történelem kézzel érinthető közelségbe kerül, remek terepet biztosítva így az egyes anekdoták számára, hogy szemünk előtt ténylegesen meg is elevenedjenek. Különösen fontos ez a gyerekeknél, hiszen a múzeumban tett kirándulások során képzeletük láthatóan azzal foglalkozott, hogyan pergessék le lelki szemeik előtt a hallottakat, nem pedig azt keresték, hogy melyik letölthető applikáció teszi majd ezt meg helyettük. Köszönet az iskolának és a kísérő tanároknak, hogy mindezt lehetővé tették a diákok számára. Múzeumunk pedig továbbra is örül annak, ha a mágikus, hol jólesően „barokkos”, hol pedig acélosan csataszagú termeit nem a török, hanem diákseregek veszik be. 

Kapcsolódik:


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H