Keresés a weboldalon

Fülöp Kálmán

Sárvár, 1923. január 7. – Budapest, 2010. augusztus 23. Színész, zeneszerző, dalszövegíró

Fülöp Kálmán

Élj vele, boldogan!, Ave Maria, Nem várok holnapig, Ádám, hol vagy?, Szeretni kell, ennyi az egész vagy a Ria-ria-Hungária című, sokak által ismert dalok szerzője a sárvári születésű Fülöp Kálmán volt.
Gyermekkorát szülővárosában töltötte, majd a győri bencés gimnáziumban érettségizett 1941-ben. Ezt követően a fővárosban a Színművészeti Akadémián tanult. Két választása volt, hiszen egyben a Ferencvárosi Torna Club (FTC) igazolt játékosa is volt, de ő mégis a színészi mesterséget választotta. Nem tagadta meg focista múltját sem, a későbbiekben több híressé vált Fradi-indulót szerzett kedvenc csapatának.
1947-től tagja volt a Magyar Színháznak, a Vígszínháznak és a Déryné Színháznak is. Főként zenés bonvivánszerepeket játszott. Az Operaházba is meghívták.

Fülöp Kálmán (balról)

Élete párjával, Mária asszonnyal 39 évig éltek együtt boldogan. Szerelmük ihlette egyik híres dalát, az Ave Mariát. Sárvártól sem szakadt el teljesen, mindig szívesen látogatott haza családjával. „Budapesten élt, el sem akart költözni a belvárosból. Nagyon szerette ezt a mozgalmas életet. De azért Sárvár volt a szíve és a világ közepe.” – emlékezett vissza felesége. Szülővárosában adták ki első verseit is, 1941-ben a Milfay-nyomdában látott napvilágot harminchét költeményt tartalmazó kötete, Lelkemet küldöm címmel.
A későbbiekben harmincnál is több zenés játékot, operettet, musicalt, rockoperát (Tigris a garázsban, Ilyennek hazudtalak, Oszkár, Ez aztán szerelem), táncdal- és sanzonszöveget szerzett. Nagyjából kettőszáz a megjelent nagy- és kislemezeinek száma. Több táncdalfesztiválon első vagy második helyezést nyert, de a legjobb szövegért járó különdíjat is megkapta. Dalait az Omega, Cserháti Zsuzsa, a Hungária, a Karthágó Együttes, Szécsi Pál és még sokan mások is énekelték. Nem csodálkozhatunk azon, hogy földije, akivel ráadásul ugyanazon évben is született, Kabos László színművész legismertebb filmjének, A veréb is madárnak a betétdalát is Fülöp Kálmán írta. Munkásságát 2002-ben Fényes Szabolcs-, 2003-ban pedig Szövegírói alkotói életmű kategóriában Artisjus-díjjal tüntették ki.
Halálát követően a Szent István-bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra. Születésének 90. évfordulóján Sárvár városa nagyszabású koncerttel emlékezett meg dalszövegíró fiáról. (szg)

Irodalom
Sulyokné Matócza Eleonóra (szerk.): Életutak. Sárvár, 1993.
http://nadasdymuzeum.hu/tartalom.php?tart=391
http://lathatatlansarvar.hu/draga-maria-meglatogattuk-fulop-kalman-ozvegyet-maria-asszonyt/


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H