Keresés a weboldalon

Feldmesser Imre, dr.

Balmazújváros, 1893. december 30. – Sárvár, 1944. január 27. Orvos

Feldmesser Imre, dr.

Budapesten érettségizett a VII. kerületi állami főgimnáziumban 1911-ben, ezt követően a fővárosi orvostudományi egyetemre iratkozott be. Az első világháború miatt egyetemi tanulmányait megszakítani kényszerült, 1915-ben bevonultatták. Az olasz frontra került, ahol 1918-ig szolgált. A háború végén egészségügyi főhadnagyként szerelt le. Helytállásáért kis ezüstéremmel, a koronás arany érdemkereszttel és a Károly csapatkereszttel tüntették ki.
Ezt követően visszatért az egyetemre és 1919-ben megszerezte orvosi diplomáját is. Előbb Budapesten, 1921-től pedig Sárváron folytatott orvosi praxist. Budapesten egy Armenia Házépítő Részvénytársaság tulajdonosa is volt báró Hatvany Pállal és Erdős Imrével közösen. Feltehetően Hatvany révén kerülhetett Sárvárra, ahol 1923-ban kezdeményezésével alakult meg a Stefánia Szövetség 78. számú fiókintézete, az ún. Zöldkereszt-mozgalom helyi telepe. A szervezet célja vidéken az anya- és gyermekvédelem, a fertőző betegségek kiszűrése, valamint a rászorultak ellátása, az iskolafogászati és napköziotthonos ellátás, a gyermekétkeztetési akciók pártolása. Központjaivá a tisztiorvosok által felügyelt községi egészségházak váltak. A szolgálatot ellátó védőnők középszintű egészségügyi képzést kaptak.
A Stefánia Szövetség munkásságának köszönhetően tíz év alatt a felére csökkent a gyermekhalandóság Sárváron. Feldmesser doktor emellett tagja volt az Orvos Szövetségnek, a Természettudományi Társaságnak, a Testnevelési Bizottságnak, valamint a Szombathelyi Kerületi Orvosi Kamarának is, de számos előadást szentelt az orvostudomány legmodernebb vívmányainak a szakmai és az átlagközönséggel való megismertetésének is. Lelkiismeretes munkássága a mai napig őszinte tiszteletet vált ki egykori pácienseiből.
Zsidó vallása miatt azonban 1944-ben a deportálás várt volna rá. Ezt szerencséjére nem érte meg. Az év elején szívinfarktus végzett vele. (szg)

Irodalom
Sulyokné Matócza Eleonóra (szerk.): Életutak. Sárvár, 1993.
Halász Imre (szerk.): Vas megyei fejek. Szombathely. 1930.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15497 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H